Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Raštikijada
  • 01.11.2024. 09:00
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Grude

Tradicionalna "Raštikijada": Gruđani pobijedili, Duvnjaci šarmom "prekucali igricu"

Jedinstveni kulinarski događaj u Hercegovini okupio je više od 20 timova iz BiH i Hrvatske.

Foto: Martina K. Antelj
  • 156
  • 17
  • 1

Dvanaesto izdanje, već tradicionalne jedinstvene manifestacije "Raštikijada 2024" održano je u Marića gaju, u Ružićima kod Gruda. Raštika, autohtona hercegovačka biljka, stoljećima je igrala ključnu ulogu u prehrani stanovništva ovoga kraja, a ova manifestacija upravo slavi tu vezu s tradicijom, ali i inovativnim načinima pripreme jela od nje.

Ujedno je ovo i prilika da se na jednom mjestu okupe ljubitelji ovog gotovo zaboravljenoga jela te da se razmjene najbolji recepti i iskustva.

"Raštika se od davnina uzgaja po hercegovačkim selima. Jedina je povrtna biljka koja je mogla podnijeti i visoke i niske temperature i bila dostupna tijekom cijele godine, te je kao takva othranila brojne hercegovačke obitelji. Smatrala se sirotinjskom hranom. Međutim, posljednjih godina njena popularnost stalno raste jer se svrstala među najzdravije i najskuplje namirnice zbog njezinih nutritivnih i ljekovitih svojstava", kaže Toni Marić, vlasnik Agroturizma "Marića gaj" koji je glavni "krivac" za održavanje ove manifestacije.

Brojni posjetioci uživali u manifestaciji

I upravo se kroz nju, u Hercegovini želi podići svijest o važnosti ove izdržljive biljke kao iznimno zdravoj namirnici. Natjecanje u pripremi jela od raštike potaknulo je mnoge da je vrate na jelovnike, ne samo na tradicionalan, nego i na inovativne načine.

"Upravo zahvaljujući ovoj manifestaciji došlo se do puno novih i zanimljivih recepata s raštikom. Mogu se raditi i slatka i slana jela, kolači, sladoledi, napitci...", kaže Marić.

"Duvanjska raštika bolja od hercegovačke"

Na ovogodišnjoj Raštikijadi je sudjelovalo više od 20 ekipa iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje su se natjecale za titulu najboljeg jela od raštike, kako tradicionalnog, tako i inovativnog.  

Žiri, sastavljen od renomiranih gastro stručnjaka, ocjenjivao je svako jelo prema unaprijed definiranim kriterijima:

  • Tradicionalna hercegovačka raštika - najbolje pripremila ekipa iz restorana "Filipo" Grude
  • Inovativno predjelo od raštike - najbolje pripremila ekipa "Raštike je neobrana"
  • Inovativno glavno jelo od raštike - najbolje pripremila ekipa iz restorana "Filipo" Grude
  • Inovativni desert s raštikom - najbolje pripremila ekipa "Tete iz vrtića"

Ekipa iz Tomislavgrada, koja se prvi puta natjecala ovdje, proglašena je najšarmantnijom.

Sve je mirisalo na raštiku

"Prvi put smo bili lani, čisto da vidimo šta se događa na Raštikijadi i toliko nas se dojmilo da smo ove godine odlučili sudjelovati u natjecanju", kaže uz smijeh Željko Pokrajčić iz Tomislavgrada, otkrivši da su pripremali tradicionalno varivo od raštike s mesom. "Inače, raštika u Tomislavgradu bude još bolja, raste sporije jer je malo hladnije, uzgaja se  na visokoj nadmorskoj visini, preko 900 metara, gdje rano dođe mraz. A raštiku, koja je inače dosta tvrda, treba nekoliko puta mraz što se kaže 'ubiti, tako da je omekša. Zato mi kažemo da je duvanjska još bolja nego hercegovačka."

Nagrade su dodijeljene i u kategoriji tradicionalnih hercegovačkih jela, kao i za najbolje inovativno jelo, a nagrađena je i kulinarska kreativnost.  

Ova manifestacija je prilika i da se raštika, otrgne od zaborava i dobije mjesto na trpezama kakvo zaista zaslužuje. A događaj je odavno postao više od samog natjecanja, jer se ovdje osjeti i duh zajedništva i očuvanja baštine i tradicije kroz gastronomiju, zabavu, glazbu i uživanje u autohtonim hercegovačkim  proizvodima.

Fenomen u svijetu

Veliki broj posjetitelja, tako su i ove godine mogli kušati različite kulinarske delicije spravljene od raštike, od slanih do slatkih varijanti s okusom ove biljke. Neki su čak stigli i iz Milana, poput Veselka Borasa, čiji korijeni, inače, vuku iz Gruda.

Borasa iz Milana stigao u Grude

"Svake godine dolazim, posjetim ovaj događaj, jer ovo je velika tradicija i značajna je za naš kraj. Ljudi ovdje dođu na druženje, upoznavanje, da se kušaju naša jela od raštike, a i da se proba nešto novo. Raštika je sada postala veliki fenomen, jer je najzdravija biljka, a ima je i u Milanu i u Barceloni i u Štutgartu gdje ja boravim i drago mi je da je iz našeg kraja došla", kaže Veselko.  

Povrće koje se tradicionalno uzgaja u Hercegovini, nekada se zvala hrana za sirotinju, a danas se smatra najzdravijom i najskupljom namirnicom. U Hercegovini, odnosno u Grudama, žele podići svijest o raštici kao takvoj, gdje je već postala brend upravo zbog jedinstvene manifestacije –Raštikijade.


Fotoprilog


Tagovi

Raštikijada Kulinarsko takmičenje Gastro događaj Marića gaj Toni Marić Željko Pokrajčić Veselka Borasa


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Organizacija je pola posla, zato na vrijeme planirajte posjetu ili učešće na 10. Savjetovanju i sajmu mljekara Republike Srpske, koje se održava 4. i 5. marta 2025. godine u Gradiški. Za dodatne informacije pišite na e-mail: uppmrs@gmail.co... Više [+]