Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CATCHaCORN
  • 05.10.2022. 12:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Takmičenje u berbi kukuruza: Prijaviti se mogu studenti i srednjoškolci

Nagradni fond iznosi ukupno 1.500 KM. Na takmičenje se mogu prijaviti studenti bilo koje godine i ciklusa studija, kao i učenici četvrtih razreda srednjih škola, iz bilo kog dijela svijeta.

Foto: Benjamin Crljenković
  • 242
  • 81
  • 0

Nakon velikog uspjeha prošlogodišnjeg CATCHaCORN takmičenja i ove godine Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu i Asocijacija studenata ovog fakulteta organizuju takmičenje u spretnosti tokom berbe kukuruza, koje će biti organizovano u sklopu oglednog poligona u Butmiru na Ilidži.

Na ovog parceli, tim ove visokoškolske ustanove testira različite norme navodnjavanja u usjevu kukuruza. S ciljem diseminacije rezultata istraživanja, ali i popularizacije poljoprivredne proizvodnje, naročito među mladima, odlučili su se na organizaciju takmičenja po drugi put. Planirano je održavanja u subotu, 22. oktobar, a u slučaju padavina učesnici će biti obaviješteni o novom datum.

Prošle godine smo uradili sličnu stvar i postigli smo odličan efekat. Mladi su tokom jednog dana osjetili šta znači rad u polju i proizvodnja hrane. Pored toga odlično smo se zabavili, upoznali i studente sa drugih fakulteta, a najboljima smo naravno uručili i novčane nagrade”, kazao je doc. dr Sabrija Čadro, jedan od organizatora takmičenja te za ovu godinu najavio značajno viši nagradni fond, veći broj disciplina i bolju organizaciju.

S prošlogodišnjeg takmičenja

O popularnosti našeg prošlogodišnjeg događaja govori i činjenica da su ideju preuzeli i u srednjoj poljoprivrednoj školi u Gradačcu gdje su nedavno organizovali slično takmičenje za srednjoškolce.” dodao je.

Gimnazijalci iz Gradačca najbrže beru kukuruz, a ko je najsporiji?

Nagradni fond za "CATCHaCORN 2" iznosi ukupno 1.500 KM. Prvoplasirani tim će 800 KM, za drugo mjesto je osigurano 500 KM, a tim koji osvoji treće mjesto biće nagrađen sa 200 KM. Za ostale učesnike osigurane su zahvalnice i utješne nagrade.

Ko može učestvovati?

Na takmičenje se mogu prijaviti studenti bilo koje godine i ciklusa studija, kao i učenici četvrtih razreda srednjih škola, iz bilo kog dijela svijeta. Organizatori ponosno ističu da su na prvom takmičenju ovoga tipa, imali veliki broj učesnika sa drugih fakulteta i iz drugih gradova, pa čak i jednu ekipu iz susjedne Srbije. Za formiranje tima potrebno je okupiti tri člana, ne starija od 27 godina, uz mogućnost izbora još jednog rezervnog člana. Potrebno je osmisliti kreativan naziv ekipe, a prijave se obavljaju popunjavanjem online obrasca.

Odzivom na prošlogodišnje takmičenje smo bili i više nego zadovoljni, a ove godine očekujemo i više prijavljenih učesnika, s obzirom na povećanje nagradnog fonda”, kazao je Ajdin Avdović, predsjednik Asocijacije studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta.

Alarmantna nezainteresiranost za poljoprivredu: Na sedam fakulteta tek 66 studenata

Avdović se referirao i na mogućnost učešća srednjoškolaca, navodeći kako ga posebno raduje što su ove godine u mogućnosti proširiti učešće i na četvrte razrede srednjih škola. Jedan od povoda za ovu odluku jeste i smanjena zainteresovanost za upis na poljoprivredne fakultete.

"Nadamo se da će mladi prepoznati značaj proizvodnje hrane, naročito u krizama kakve su zabilježene u proteklih nekoliko godina. Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, pored toga što predstavlja najznačajniju obrazovnu instituciju u oblasti agrara u BiH, može se pohvaliti i iznimno aktivnim osobljem - pored naučnih rezultata, ni društvena uloga fakulteta nikada nije bila zapostavljena”, dodao je.

Pravila takmičenja

Organizatori najavljuju veći broj disciplina u odnosu na prošlu godinu, a sve imaju kreativne nazive. Prva je CATCHaCORN, takmičenje u brzini berbe kukuruza. U drugoj disciplini koju su nazvali PumpkinHUNT, od takmičara će se tražiti koncentracija, a cilj će biti pronaći tikve u dodjeljenoj parceli. U posljednoj disciplini - BasketCORN, takmičari će se dokazivati u preciznosti tako što će klipove kukuruza ubacivati u korpu ili sepet.

Za sve discipline bit će određeni bodovni kriteriji, a timovi će biti rangirani prema ostvarenim ukupnim bodovima. Prijavljeni takmičari će dobiti potrebne upute putem e-maila, a tokom događaja održat će se i kratka prezentacija za svaku od disciplina. Docent Čadro, ekskluzivno otkriva još jednu zanimljivost.

Za obrok planirana pura s kajmakom

Tokom ovoga događaja za sve naše takmičare namjeravamo pripremiti i puru ili palentu sa domaćim kajmakom. Time ćemo učesnicima predstaviti i ovo tradicionalno jelo koje se priprema upravo od kukuruznog brašna, a pored toga, imat će priliku od naših kolega nutricionista čuti nešto i o njegovim nutritivnim vrijednostima”, najavljuje ovaj profesor.

Pored tradicionalne pure, za učesnike će biti pripremljeni i sendviči kao i čaj ili osvježavajući napici. Za muzički ugođaj biće zadužen profesionalni DJ, a takmičenje će posjetiti i promoteri koji će besplatno dijeliti energetske napitke. Zainteresovani se pozivaju da se prijave što prije, budući da je broj mjesta ograničen. Prijave je moguće izvršiti klikom ovdje.

Sve informacije o takmičenju biće objavljene na društvenim mrežama ili web-stranici Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a upite možete poslati i na mail: catchacorn@ppf.unsa.ba.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Studenti Srednjoškolci Takmičenje Berba kukuruza CATCHaCORN 2 Sabrija Čadro Ajdin Avdović Poljoprivredno-prehrambeni fakultet PPF UNSA Sarajevo Kukuruz SMARTWATER


Autor

Benjamin Crljenković

Više [+]

Student master studijskog programa Ratarstvo na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stipendista Agrokluba. Pored studija uključen je u nekoliko društveno korisnih i istraživačkih projekata.