Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvarska drenjina
  • 01.10.2021. 15:15
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Drvar

Sutra počinju "Dani drvarske drenjine" - brenda ovog grada

Za drenjinu se može reći i da je svojevrsni ambasador Drvara, a kako kaže načelnica te opštine, upravo zahvaljujući njoj, čitavi svijet čuo je za "kraljicu zdrave kapljice" - za rakiju drenju.

Foto: Ranka Vojnović
  • 575
  • 68
  • 0

Tokom sutrašnjeg dana u Drvaru će se održati jubilarna, 20. po redu, privredno - turistička manifestacija pod nazivom "Dani drvarske drenjine" i to u okviru Spomen - kompleksa "25. maj" - Titova pećina, sa početkom u 10 sati.

Kako navodi Srna, načelnica te lokalne samouprave, Dušica Runić, izjavila je da će u 2021. godini pomenuti događaj biti obilježen velikim brojem učesnika u kulturno - zabavnom dijelu programa. Takođe, svoj dolazak potvrdili su i brojni izlagači koji će predstaviti vlastite proizvode od drenjina

Naglasila je i da će povodom jubilarne "Drenjinijade", biti uručene i zahvalnice svim izlagačima proizvoda od navedene voćne vrste. 

"Zahvaljujući njima, sve ove godine vrijedno smo radili i zajedničkim snagama "Dani drvarske drenjine" postao je sajam koji privuče brojne posjetioce iz zemlje, ali i regiona", istakla je Runić, dodajući da se oko 50 tamošnjih domaćinstava bavi preradom pomenute voćne vrste.

Autohtoni proizvod, uskoro zaštićen oznakom porijekla

Za tu kulturu može se reći i da je svojevrsni ambasador ovog grada, a kako kaže načelnica te opštine, upravo zahvaljujući voćki, čitavi svijet čuo je za "kraljicu zdrave kapljice", tačnije za rakiju drenju, zatim za mućeni pekmez, imber i slatko. 

Organizatori predstojećeg događaja su opština Drvar i Centar za kulturu i sport.

Uskoro oznaku geografskog porijekla dobija i Drvarski mućeni džem od drijena

Kako smo ranije pisali, mućeni džem od drenjina je izuzetno zdrava poslastica koja je autohtoni proizvod ovog kraja, prepoznatljiv po fantastičnom ukusu i ljekovitosti, a priprema se po tradicionalnoj recepturi.

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, proizvod "Drvarski mućeni pekmez od drenjina" započeo je krajem marta ove godine proceduru oznake zaštićenog porijekla ispred Agencije za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine. 

Pored toga, u planu je i realizacija projekata brendiranja i zaštite geografskog porijekla prerađevina od drijena poput likera ili rakije, a koje Ministarstvo poljoprivrede namjerava da provede u opštini Drvar.


Tagovi

Manifestacija "Dani drvarske drenjenine" Prerada drenjine Mućeni pekmez Autohtoni proizvod Proizvodi od drenjine


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.