Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan starih zanata
  • 01.09.2017. 09:00

Stare gradiške zanatilije dobile svoj dan!

Kulturni centar Gradiška po prvi put će u okviru tradicionalne manifestacije Gradiška jesen prirediti manifestaciju Dan starih zanata. Željko Blagojević, inicijator ove manifestacije želi da na počasno mjesto postavi upravo zanate, koji izumiru.

Foto: Boško Grgić/Kulturni centar
  • 1.380
  • 194
  • 0

'Dan starih zanata' će biti organizovan 19. septembra na platou ispred 'Kulturnog centra' u Gradiški, u ambijentu prelijepih drvenih kućica. Predviđeno je da ponuda zanata bude šarolika, baš onakva kakva je u ovom kraju bile prije jednog vijeka i više.

Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra 'Gradiška' kaže da stari zanati zaslužuju da barem jedan dan budu na pijedestalu.

"Zanati i zanatlije su nekada zapošljavali, proizvodili robu i prehranjivali narod. Čestite zanatlije zajedno sa dobrim poljoprivrednicima su školovale čitave plejade dobrih stručnjaka, od ljekara do profesora i inžinjera. Na žalost stari zanati gube bitku sa vremenom i lagano odlaze u udžbenike istorije, a alati među muzejske eksponate", rekao je Blagojević.

Nekad graditelj čamaca, danas povrtlar

Zajedno sa timom stručnjaka Blagojević je već otpočeo obilazak starih zanatlija, objašnjavajući im ideju i koncept 'Dana starih zanata', nailazeći pri tome na odobravanje kod posljednjih lučonoša svoga zanimanja. Jedan od njih bio je uzorni povrtlar Branko Račić, koji se povrtlarstvom počeo baviti nakon što je stolarski i pletarski alat objesio o klin.

Čestite zanatlije zajedno sa dobrim poljoprivrednicima su školovale čitave plejade dobrih stručnjaka, od ljekara do profesora i inžinjera.

"Nekada sam se isključivo bavio pravljenjem čamaca. Posla je bilo preko glave, naravno i zarade. Dobar čamac dužine oko pet metara od hrastovine ili drugog drveta pravio sam za jednu sedmicu, pa čak i za manje vremena. I to sve starim alatima. Pravio sam i ribarske mreže svih vrsta, ukrasni namještaj od topole jagnjide, razne poljoprivredne akatke. Danas sam povrtlar i već ovoga ljeta sam proizveo i isporučio na tržište desetak tona paprike, krastavca i paradajza. Računam da će berba trajati još najmanje mjesec dana, rekao je Račić.

I obućari i kazandžije imaju šta pokazati

I dok Račić ostvaruje vrhunske rezultate u poljoprivredi, tim sa neumornim direktorom Blagojevićem obišao je i druge zanatlije u Lijevče polju i Potkozarju, 'vrbujući' ih za Dan starih zanata,. Jedan od njih je obućar Boško Đurašinović, čuveni majstor nekadašnjeg kombinata 'Borovo'. Boško sve rjeđe pokreće svoje mašine, razmišlja o penziji i zatvaranju radnje.

"Obućari su nekada bili veoma cijenjeni majstori. Gospoda je naručivala obuću kod obućara, poljoprivrednici su tražili dobru i izdržljivu obuću. Svaki početak školske godine bio je berićetan i za nas obućare. Obućarstvo je pred gašenjem, posao su nam oduzeli proizvođači jeftine obuće, koja košta koliko i popravka kožnih cipela", priča sa sjetom Branko.

'Dan starih zanata' svojim zlatnim prstima i alatom uveličat će i i uljepšati i kazandžija Boško Despotović iz Kočićeva, pčelar i pletač trnki Dario Škorić iz Jazovca, vrijedne žene iz Laminaca i Rogolja koje će tkati na natri, frulaš Ostoja Slijepčević Žmiko, poslastičar Haljit Haljiti, kovači, remenari, sajdžije, brice i drugi. Toga dana Gradiškom će odjekivati udarci čekića u nakovanj, zvuk stare testere za drvo, tkanje natre i pjesma vrijednih žena.

Gospoda je naručivala obuću kod obućara, poljoprivrednici su tražili dobru i izdržljivu obuću. Svaki početak školske godine bio je berićetan i za nas obućare.

Ideja direktora KC Gradiška Željka Blagojevića naišla je na ogromno odobravanje i sjetan osmijeh od strane zanatlija. Očekuje se da će 'Dan starih zanata' vrvjeti od posmatrača i da će biti događaj o kome će se pričati priče.

Foto: Boško Grgić/Kulturni centar


Fotoprilog


Tagovi

Dan Starih Zanata Željko Blagojević Povrtlar Branko Račić Kazandžija Pčelar Dario Škorić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.