Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 17.05.2023. 13:30

Šta su novine 90. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu?

Već je otvorena izložba "Pšenica - od njive do trpeze" na kojoj će se moći videti evolucija ratarstva u hali 6. Novina je "Urbani salaš" gdje će na otvorenom prostu kod Hale 22 biti promovisano kako na malom prostoru uzgajati biljne kulture. Naročito zanimljivost bit će šest tovnih meleza ukrštenih rasa.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 99
  • 23
  • 0

Jubilarni 90. Međunarodni sajam poljoprivrede održat će se od 20. do 26. maja kada će se obilježiti i 100 godina postojanja Novosadskog sajma. Velika godina donijela je i velike ambicije, te se prema riječima direktora Sajma Slobodana Cvetkovića očekuje 1.100 izlagača iz 26 zemalja svijeta.

"Italija je treći put zemlja partner koja će imati nastup na preko 500 kvadrata. Na samom otvaranju će biti prisutan ministar poljoprivrede Italije Frančesko Lolobriđida, a dobili smo potvrdu da sa naše strane dolazi predsjednica Vlade Ana Brnabić", najavio je Cvetković na pres konferenciji.

Italija je i ove godine na Sajmu, najavio je Ventreska

"Ovaj sajam ne smatramo samo pukom izložbom već i pokretačem raznih aktivnosti. Vjeran smo gost i treći put partner, poslije 2016. i 2019. godine, i to baš u ovoj jubilarnoj godini. Organizovat ćemo dva seminara, a što se tiče naše dvije zemlje, moguća je saradnja u tehničkom i sektoru inovacija", rekao je direktor Instituta za vanjsku trgovinu Italije (ITA) za Srbiju i Crnu Goru Antonio Ventreska.

Najskuplji traktor i najveća torta

Centralni dio sajmišta će biti poljoprivredna mehanizacija sa atraktivnim mašinama, a među njima i najskuplji traktor - CASE IH Steiger 500 čija je vrijednost 462.000 eura bez PDV-a.

"Tu će biti i specijalni kombajn ITN Group - Grimme REX 6200 za šećernu repu i korjenasto povrće čija je vrijednost 670.000 eura bez PDV-a, ali i žitni kombajn Fendt Ideal 8 od 700.000 eura."

Već je otvorena izložba "Pšenica - od njive do trpeze" na kojoj će se moći vidjeti evolucija ratarstva u hali 6. Novina je "Urbani salaš" gdje će na otvorenom prostu kod Hale 22 biti promovisano kako na malom prostoru uzgajati biljne kulture. Naročito zanimljivost bit će šest tovnih meleza ukrštenih rasa.

Već je prodato 12.000 ulaznica

"Sajam će imati i humanitarni karakter, a u vezi je sa akcijom 'Human i sladak' gdje će firma Stamevski donirati tortu od 70 metara, a koju će naši posjetioci moći da konzumiraju i svako koliko ko može da pomogne - imat će priliku", najavio je direktor Novosadskog sajma.

Kao i svake godine pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke i izložbe genetskih potencijala bit će Ministarstvo poljoprivrede. U štalama i na manježu bit će prikazana najbolja grla goveda, konja, ovaca, koza...ali će zbog afričke kuge i ove godine biti izostavljene svinje. Sama izložba je prodajnog karaktera, a kako je rekla pomoćnica u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović, Sajam će biti prilika za uspostavljene i diplomatskih i privrednih veza.

Akcije i specijalni popusti

Generalni spoznor, sa kojim je ove godine potpisano trogodišnje strateško partnerstvo je Globos osiguranje, koje je za posjetioce ima u ponudi sveobuhvatan paket osiguranja, te na taj proizvod odobravaju dodatnih 10 posto popusta. Ovaj i štand banke Poštanske štedionice koja je banka partner. Zlatni sponzor je Al Dahra koja je uložila značajnu sumu u srbijansku poljoprivredu kupivši PKB, a sada poseban akcenat stavlja na kadrove.

"Čast nam je što smo dio ove manifestacije gdje za kratko vrijeme možemo da vidimo mnogo lokalnih i međunarodnih eksperata i čujemo nešto novo iz svijeta agrara", rekao je direktor biljne proizvodnje Al Dahre Predrag Klepić.

U potrazi smo za kadrovima, kaže Klepić iz Al Dahre

Podršku organizovanju ovog događaja dao je i Grad Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu koji će imati svoje štandove dostupne za posjetioce. Prvi put će nastupiti novosadski vinari i mala porodična poljoprivredna gazdinstva koja se bave preradom.

Mogući poklon uz kupljenu ulaznicu

Naročito zanimljivo za sve posjetioce jeste poklon igra uz popunjenu kupljenu ulaznicu. Darodavac firma "MBV" spremila je sijačicu Ozduman i prskalicu Badilli 600 l, dok firma KITE daruje John Deeere-ov traktor 5045D, a Agropanonka Belarusov 820 i rasipač XMC-A 1000.

"Poklonili smo do sada 27 traktora, a izložit ćemo 21 različit model. Sajamske akcije će se kretati između 500 i 1.000 eura na traktore, a na priključne mašine do osam posto. Pored toga, imat ćemo i akciju staro za novo", rekao je Aleksandar Švonja, zamjenik direktora u Agropanonci.

Izlažemo veliki dijapazon traktora, najavljuje Mišković iz KITE-a

"Izložit ćemo traktore točkaše od 45 do 450 konjskih snaga ali i gusjeničare do 590 KS. Imat ćemo i priključne mašine prskalice, balirke.. a od tehničkih inovacija prikazat ćemo i opremu za njegovanje travnih terena i drugo. Pripremamo i mi popuste koji se kreću od tri posto, pa nadalje", najavio je izvršni direktor kompanije KITE Đorđe Mišković.

U pretprodaji već je "otišlo" 12.000 karata. Cijena pojedinačne je 700 dinara (11.40 KM), kolektivnih 500 (8,15 KM), dok su za đake i studente, penzionere i djecu od 7 do 14 godina 350 dinara (5,70 KM). Porodični dan je srijeda 24. maj.


Tagovi

Novosadski sajam Sajam poljoprivede Đorđe Mišković Aleksandar Švonja Predrag Klepić Antonio Ventreska Slobodan Cvetković


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner