• Gastro Srem 2019
  • 18.08.2019. 08:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Stara Pazova

Srijem na moderan način i ove godine predstavlja svoje specijalitete

Turističko gastronomska manifestacija, Gastro Srem, ove godine održava se po četvrti put 30. i 31. avgusta, u Staroj Pazovi u susjednoj Srbiji. Festival se održava pod nazivom Srem na moderan način i počinje u 17 sati.

Foto: Facebook/Gastro Srem
  • 56
  • 12
  • 1

Turističko gastronomska manifestacija, Gastro Srem, ove godine održava se po četvrti put 30. i 31. avgusta, u Staroj Pazovi u susjednoj Hrvatskoj. Festival se održava pod nazivom Srem na moderan način i počinje u 17 sati.

Na ovom gastronomskom događaju, proizvode će izlagati domaći proizvođači i gosti iz Srbije, ali i regije. Posjetitelji će moći uživati u degustacijama mesnih i mliječnih proizvoda, vina, likera, sokova, rakija, meda, džemova, kolača i mnogih drugih ukusnih proizvoda. 

Takođe, organiziran je i bogat kulturno umjetnički program. Prvog dana festivala održat će se srijemačko veče poezije. Posebnu zanimljivost drugog dana manifestacije predstavlja nastup ženskog tamburaškog orkestra La Banda.

Ovogodišnje zaštitno lice manifestacije je glumac Aleksandar Dunić, kako se navodi u saopćenju.

I poznati blogeri pripremaju srijemačke specijalitete

Na Gastro Sremu bit će organiziran i takmičarski program. Tradicionalno takmičenje u spremanju ajvara - Izađi mi na teglu, biće održano u petak. Najbolja od 15 ekipa, takmičit će se na istoimenom nacionalnom takmičenju.

Među izlagačima birat će se najlepše osmišljen štand, najukusniji slatki i najukusniji slani kolač.

U subotu će biti održan Open kitchen show u okviru koga će poznati blogeri spremati sremačke specijalitete. Sakupljen prilog od degustacije pripremljenih jela bit će darovan u dobrotvorne svrhe.

"Za djecu smo pripremili posebnu radionicu pod nazivom Slama land, na kojoj će umjetnici učiti djecu kako da prave razne predmete od slame. U okviru radionice bit će napravljen konj od slame u prirodnoj veličini", najavila je direktorica Turističke organizacije opštine Stara Pazova, Dragana Zorić Stanojković.

U okviru manifestacije bit će priređena i izložba Kuhara iz čitavog svijeta, na kome će biti izložen i najstariji srpski kuhar.


Tagovi

Gastro Srem 2019 Gastronomska manifestacija Degustacije proizvoda Blogeri Takmičarski program Dragana Zorić Stanojković


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.