Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krunidba kralja
  • 06.05.2023. 10:30

Spremno posebno maslinovo ulje za pomazanje kralja Charlesa III, jednog sastojka nema

Posvećeno i namirisano ulje dolazi iz Jeruzalema. U čemu je razlika između ulja kojim je prije 70 godina pomazana kraljica Elizabeta II i kojim će, u sklopu krunidbe, biti pomazan njen sin Charles III?

Foto: Depositphotos/jamieroach
  • 76
  • 38
  • 0

Ni službena krunidba kralja Velike Britanije Charlesa III, danas, 6. maja, u 11h u Westminsterskoj opatiji neće proći bez ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Stiglo je iz Jeruzalema.

"Krizmeno ulje napravljeno je od maslina ubranih na Maslinskoj gori, planinskom grebenu istočno od starog grada Jeruzalema, koji ima veliku vjersku važnost za kršćane", objavila je i potvrdila Buckinghamska palača. Masline iz samostana Marije Magdalene i samostana Uzašašća prešane su nedaleko od Betlehema, gdje kršćani vjeruju da je Isus rođen, navodi se u saopćenju, a blizu tih mjesta je i posljednje počivalište bake kralja Charlesa, princeze Alice od Grčke.

Ulje za pomazanje kralja i cijele kraljevske porodice u posebnoj ceremoniji posvetili su jeruzalemski patrijarh Teofil III i anglikanski nadbiskup Jeruzalema Hosam Naoum.

Službenu vijest o tome dala je kraljevska porodica. Osvrćući se na događaj, canterburijski nadbiskup je posebno zahvalio patrijarhu Teofilu "što je osigurao ulje za ovu krunidbu, koja odražava kraljevu osobnu porodičnu vezu sa Svetom zemljom i njegovu veliku brigu za njene narode“, prenosi agencija IPA.

Na krunidbi Charlesa III, tradicionalno će se točiti vino iz podruma nagrađenog u Mostaru

Prema riječima nadbiskupa, činjenica da se pravi od maslina s Maslinske gore pokazuje duboku historijsku vezu između krunidbe, Biblije i Svete zemlje.

"Od drevnih kraljeva do danas, monarsi su pomazivani uljem s ovog svetog mjesta. Sada, dok se pripremamo za pomazanje kralja i kraljice supruge, molim se da budu vođeni i ojačani Duhom Svetim“, rekao je, kako prenosi IPA, canterburijski nadbiskup.

Posebna mješavina ulja 

Zanimljiv je i sam obred. Tradicionalno, ulje se lijeva iz ampule na krunidbenu kašičicu, a zatim se njime pomazuju ruke, grudi i glava vladara. Na ceremoniji će biti prikazan najstariji artefakt vladajuće kraljevske dinastije Windsor – srebrna krunidbena kašičica iz 13. stoljeća.

Namirisano i posvećeno ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvedeno je po stoljećima starom receptu korištenom i u pomazanju Charlesove majke, kraljice Elizabete II. 1953. godine, ali ipak s jednom važnom razlikom. Njeno je uključivalo mješavinu ulja naranče, ruže, cimeta, mošusa i ambre, tvari koja potječe iz crijeva kita. Charlesova mješavina za posvećeno maslinovo ulje napravljena je od sezama, ruže, jasmina, cimeta, nerolija, benzoina, jantara i cvijeta naranče, bez ikakvih životinjskih sastojaka.

Isto ulje će biti korišteno i za pomazanje Camille, kraljice supruge.


Tagovi

Westminsterska opatija Krunidba Charles III Maslinovo ulje Pomazanje Kralj


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."