Na "Dane šljive" u Prozor-Ramu stigli izlagači iz cijele BiH, ali i Hrvatske.
Oko 80 izlagača predstavlja svoje proizvode na 16. izdanju sajma poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani šljive Prozor-Rama 2023". Ova općina je nadaleko poznata kao zdrav i nezagađen teren u kojem se može proizvoditi zdrava hrana.
Velike su mogućnosti u iskorištavanju lokalnih blagodati te u povezivanju turizma i proizvodnje zdrave hrane.
"Kod nas to još nije ni približno iskorišteno koliko bi moglo biti te je za vjerovati da će se u narednom razdoblju povećavati koristi ovih oblasti", kazao je načelnik ove općine, Jozo Ivančević.
Istaknuo je poljoprivredu i turizam kao dvije grane u kojima općinu očekuju važni i veliki projekti prekogranične saradnje, poput onog izgradnje turističkog centra uz Ramsko jezero i slično.
"Već duže vremena ‘Dani šljive’ se organiziraju pod motom povezivanja zdrave hrane i turizma. To je jedno jako važno područje koje nosi velike mogućnosti. Posebno je zanimljivo nama u Rami, jer imamo ono što se traži, a to je čist i nezagađen okoliš u kojem se gostima može ponuditi upravo taj spoj zdrave hrane i lijepog okružja", rekao je Josip Juričić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i finansije Prozor-Rama.
Posebno je naglasio projekt za revitalizaciju voćnjaka šljive, čime je očuvan identitet šljivarskog kraja. Naredne sedmice se očekuju dvije radionice na temu registracije turističkog smještaja u porodičnim domaćinstvima te zaštite šljive u jesenjem i zimskom razdoblju.
"Upravo ovaj sajam predstavlja i tradiciju, zahvaljujući tome šljiva i ramska šljivovica su postale brend", poručila je Alisa Gekić, direktorica Centra usluga LiNK ispred istoimenog razvojnog udruženja za poduzetništvo iz Mostara, koje je u saradnji s ovom općinom pokrenulo sedam novih malih biznisa.
Veći dio izlagača došao je iz cijele BiH, kao i iz Hrvatske. Za sve prisutne je upriličena i bogata gastro ponuda. Oni koji su ranije posjetili Ramu, znaju da se ona bazira na zdravim i domaćim proizvodima. Upravo je domaća proizvodnja razlog takmičarskog dijela sajma, gdje su izlagači mogli prijaviti svoje vrhunske likere i rakije.
Da bi gastro ponuda bila na nivou i ove su se godine potrudili učenici i nastavnici Srednje škole u Prozoru, smjer kuhari. Oni su za sve goste i domaćine pripremili ukusnu lokalnu hranu, od slanih jela, pa sve do slastica.
Podsjećamo, sajam je i ove godine imao humanitarni karakter, a sva sredstva od prodaje ulaznica namijenjena su realizaciji projekata Crvenog križa općine Prozor-Rama.
Tagovi
Autorica