Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna manifestacija
  • 09.10.2023. 12:00
  • Stanari

Sajam u Stanarima nadmašio očekivanja: Okupio izlagače od Banjaluke do Visokog

Izlagači iz 20 lokalnih zajednica u BiH predstavili svoje proizvode.

Foto: Slobodan Živanić
  • 177
  • 112
  • 0

Treći Sajam poljoprivrede i ruralnog razvoja u Stanarima okupio je 40 izlagača iz 20 lokalnih zajednica Bosne i Hercegovine. Izlagači su predstavili proizvode i prerađevine od voća, povrća, mlijeka, mesa, meda, bilja, kao i ručne radove.

Zadovoljstvo što je Sajam nadmašio sva očekivanja i okupio izlagače od Banjaluke do Visokog, nije krio predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Poljoprivrednik" iz Stanara Mihajlo Gavrić.

"Cilj da na ovakvim sajmovima jeste da kupcima i tržištu budu vidljivi mali i još neafirmisani poljoprivredni proizvođači. Kroz sajmove smo bliže kupcima, što donosi i prihod, te opstanak gazdinstva”, kaže Gavrić koji je i direktor Agencije za razvoj opštine Stanari.

Od magarećeg mlijeka do visočkog mesa

Svaki sajam donese nešto novo i posebno kaže Gavrić, te dodaje da na ovom sajmu imaju ponudu magarećeg mlijeka uzgajivača "Motičić" iz Teslića. "Mi u Stanarima razvijamo sektor povrtarstva i pčelarstva, a poznati smo i po Krnjinskoj jagodi", dodao je.

Kremić medić za mlade i stare

Poljoprivredno gazdinstvo "Petrušić" iz Banjaluke, koje je odnedavno počelo da posjećuje sajmove, po prvi put su se predstavili kupcima u Stanarima. U asortimanu imaju sve pčelinje proizvode, med, propolis kapi, proizvodimo i rakiju medovaču.

"Ono što je karakteristično za nas jeste i proizvod 'Kremić medić'. Riječ je o slatkom namazu za djecu, ali i odrasle, čiji sastojak je med, orasi i kakao", kaže Nikola Petrušić.

Iz Visokog se u Stanarima predstavio Tarik Babić, koji radi proizvode od ovčijeg i goveđeg mesa.

"Mi radimo po staroj recepturi, jer je riječ o porodičnom generacijskom poslu. Ovakve manifestacije su prava prilika za proširivanje poslovanja, ali i korak bliže novim kupcima", rekao je Babić.

Aronija i lješnjak

Među osam domaćih proizvođača predstavila se Marija Ristić sa proizvodima od aronije, kupine i jagode.

Marija predstavila proizvode od aronije

"Imamo suvu aroniju, čaj, rakiju, likere, džemove, kao i aroniju u medu. Tu džemovi, sokovi i liker od kupine i jagoda, a sve od naših organskih proizvoda. Odnedavno smo uveli i pet novih proizvoda bez šećera. Ljudi dijabetičari koji su kupovali kod nas proizvode, tražili su nešto bez šećera tako da smo im izašli u susret, ali i obogatili našu ponudu", kaže Marija, čija plantaža aronije se prostire na tri Dunuma.

Iz Gornjih Smrtića kod Prnjavora predstavio se Ljubiša Nović, koji se bavi preradom i uzgojem lješnjaka na deset dunuma. Kako je bilo na sajmu pogledajte u galeriji ispod teksta. 


Fotoprilog


Tagovi

Sajam poljoprivrede i ruralnog razvoja Stanari Izlagači Manifestacija Mihajlo Gacrić


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.