Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SIMA 2019
  • 27.02.2019. 14:00
  • Pariz

Sajam SIMA sluša priče i snove farmera iz cijele Evrope

Međunarodni poljoprivredno-poslovni sajam SIMA koji se održava od 24. do 28. februara u Parizu ispunjava zahtjeve svih poljoprivrednika, bez obzira na veličinu farme ili metodu proizvodnje.

Foto: Facebook/SIMA Paris
  • 81
  • 37
  • 0

Čak 1.800 kompanija iz 42 zemlje u 15 izložbenih sektora te 232.000 posjetilaca iz 135 zemalja - brojevi su koji obilježavaju Međunarodni poljoprivredno-poslovni sajam SIMA koji se održava od 24. do 28. februara u Parizu. 

SIMA je značajna manifestacija na kojoj se predstavljaju nove tehnologije i rješenja za suvremenu i održivu poljoprivrednu proizvodnju.

Organizatori naglašavaju kako sajam SIMA ispunjava zahtjeve svih poljoprivrednika, bez obzira na veličinu farme ili metodu proizvodnje, a obuhvaća iscrpan asortiman proizvoda iz ratarstva, stočarstva i specijalnih usjeva, a to znači prezentaciju najnovije mehanizacije, obrade zemljišta, zaštite bilja, navodnjavanja, transporta, mliječne i prehrambene industrije uopće te mnoge druge segmente koji su vezani uz poljoprivredu. 

Također, tu su i okrugli stolovi koji se fokusiraju na održivu proizvodnju usjeva koja za cilj ima povećanje proizvodnog učinka i smanjenje utjecaja na okoliš, što predstavlja velik izazov za današnjeg poljoprivrednika. Govoreći o toj temi, ne može se zaobići digitalna tehnologija koja je, kako na svojim stranicama pišu, uzdrmala čitav lanac vrijednosti u poljoprivredi. 

Pametna poljoprivreda omogućava tri ključna elementa: prikupljanje, pohranjivanje i obradu informacija poljoprivrednih proizvodnja; precizna poljoprivreda koja ima potencijal smanjiti negativan utjecaj na okoliš te automatizacija i robotizacija. Ciljevi ovog inovativnog prisutpa su poboljšane ekonomske i ekološke održivosti poljoprivrede i poljoprivrednih gospodarstava, optimizacija kvalitete i sljedivosti poljoprivredne proizvodnje i samim tim poboljšanje kvalitete života poljoprivrednika što ovu struku čini atraktivnijom. 

Uz mnoge izložbe i sadržaje od kojih smo spomenuli tek mali dio, drugi dan sajma održana je večera za farmere, osmišljena kao inovativno društveno iskustvo u kojem su se dijelile priče i snovi. Cilj ovoga susreta bio je stvoriti veze između poljoprivrednika iz cijele Evrope sa drugim učesnicima jer, kako kažu u SIMA-i, poljoprivrednici su akteri, a ne samo promatrači i oni su ti koje poslušati moraju predstavnici politika i svi oni koji se bave sekundarnim djelatnostima u poljoprivredi. 

Bogat sadržaj na sajmu SIMA pogledajte u galeriji fotografija ispod teksta
 


Fotoprilog


Tagovi

SIMA 2019 Sajam Pariz Pametna poljoprivreda Digitalna tehnologija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]