AgroKlub.ba

\

Sajmovi & događanja

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Sajmovi & događanja » Sajam Energa seli iz Tuzle u Sarajevo

Sajam Energa seli iz Tuzle u Sarajevo

Međunarodni sajam

Sajam Energa seli iz Tuzle u Sarajevo

Datum: 12.04.2017. 14:00

Kategorija:

Sajmovi & događanja

Sedmi Međunarodni sajam energetike ENERGA 2017. godine će, po prvi put, biti održan u sarajevskom Centru Skenderija, od 6. do 8. juna.

Sedmi Međunarodni sajam energetike ENERGA 2017. godine će, po prvi put, biti održan u sarajevskom Centru Skenderija. Dogovoreno je to potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Vlade Kantona Sarajevo i "Tuzlanskog sajma".

Međunarodni sajam ENERGA održava se od 6. do 8. juna pod sloganom "Mislite na budućnost" a njegov programski i organizatorski koncept izražava posvećenost modernoj, održivoj i efikasnoj budućnosti u oblasti energetike.

"Našim partnerima iz Tuzle stavit ćemo na raspolaganje sajamske kapacitete Skenderije, a ovo će biti dobra prilika da uz prezentaciju domaćih proizvoda i kapaciteta privučemo i povežemo investitore u oblasti energetike", rekao je premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Predsjednik uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović istakao je da je u proteklih šest godina sajam rastao i širio se pa su mu kapaciteti tuzlanske dvorane Mejdan postali nedovoljni. Kako ističe, dogovoreno je da ove godine Sarajevo ugosti brojne izlagače, domaće i strane kompanije u oblasti proizvodnje električne energije, gasa i nafte, uglja, solarne energije, vjetroenergije, biomase i energetske efikasnosti.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić smatra da energetski kapaciteti i ovi potencijali nisu dovoljno iskorišteni i razvijeni te da tu postoji veliki prostor za privredni razvoj.

"Kroz poboljšanje zakona o koncesijama i o javno-privatnom partnerstvu stvara se bolji okvir za privređivanje i investiranje i u oblasti energetike, kod korištenja obnovljivih izvora energije", naglasio je.

Uz Vladu Kantona Sarajevo, pokrovitelji ovogodišnjeg Međunarodnog sajama ENERGA su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Foto: vladaks.gov.ba

Broj pregleda članka: 360; Uspješnost članka: 21

Tagovi: Sarajevo, Tuzla, Energa, Sajam energetike

Ključne riječi članka: sajam, energa, seli, iz, tuzle, u, sarajevo, sarajevo, oblasti, energije, kantona, energetike, energa, sajam, oblasti energetike, kantona sarajevo, vlade kantona sarajevo


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!