Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodni sajam
  • 12.04.2017. 14:00

Sajam Energa seli iz Tuzle u Sarajevo

Sedmi Međunarodni sajam energetike ENERGA 2017. godine će, po prvi put, biti održan u sarajevskom Centru Skenderija, od 6. do 8. juna.

Foto: vladaks.gov.ba
  • 399
  • 21
  • 0

Sedmi Međunarodni sajam energetike ENERGA 2017. godine će, po prvi put, biti održan u sarajevskom Centru Skenderija. Dogovoreno je to potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Vlade Kantona Sarajevo i "Tuzlanskog sajma".

Međunarodni sajam ENERGA održava se od 6. do 8. juna pod sloganom "Mislite na budućnost" a njegov programski i organizatorski koncept izražava posvećenost modernoj, održivoj i efikasnoj budućnosti u oblasti energetike.

"Našim partnerima iz Tuzle stavit ćemo na raspolaganje sajamske kapacitete Skenderije, a ovo će biti dobra prilika da uz prezentaciju domaćih proizvoda i kapaciteta privučemo i povežemo investitore u oblasti energetike", rekao je premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Predsjednik uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović istakao je da je u proteklih šest godina sajam rastao i širio se pa su mu kapaciteti tuzlanske dvorane Mejdan postali nedovoljni. Kako ističe, dogovoreno je da ove godine Sarajevo ugosti brojne izlagače, domaće i strane kompanije u oblasti proizvodnje električne energije, gasa i nafte, uglja, solarne energije, vjetroenergije, biomase i energetske efikasnosti.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić smatra da energetski kapaciteti i ovi potencijali nisu dovoljno iskorišteni i razvijeni te da tu postoji veliki prostor za privredni razvoj.

"Kroz poboljšanje zakona o koncesijama i o javno-privatnom partnerstvu stvara se bolji okvir za privređivanje i investiranje i u oblasti energetike, kod korištenja obnovljivih izvora energije", naglasio je.

Uz Vladu Kantona Sarajevo, pokrovitelji ovogodišnjeg Međunarodnog sajama ENERGA su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Foto: vladaks.gov.ba


Tagovi

Sajam energetike Energa Tuzla Sarajevo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]