Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četiri dana
  • 09.06.2023. 10:30

Ruralni parlament Balkana naredne sedmice u Mostaru

Balkan Food Summit ima za cilj podići svijest o važnosti regionalnih prehrambenih sustava i agrobioraznolikosti na zapadnom Balkanu.

Foto: Depositphotos/Hackman
  • 110
  • 18
  • 0

Treći ruralni parlament Balkana i Balkanski samit o hrani počinje u ponedjeljak, 12. juna u Mostaru i trajat će do četvrtka, 15. juna. Skup će okupiti više od 80 učesnika, uključujući predstavnike civilnog društva, ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja iz zemalja zapadnog Balkana, lokalne proizvođače hrane, nacionalne vlade, organizacije i institucije Evropske unije.

Pozabavit će se različitim temama od značaja za proces ruralnog razvoja u regionu, pokrivajući:

  • Izazove implementacije pristupa EU Leader u zemljama Zapadnog Balkana;
  • Implementaciju Zelene agende za zemlje Zapadnog Balkana;
  • Sigurnost hrane i ruralna gastronomija kao potencijal za održivi ruralni razvoj;
  • Izazove i mogućnosti za žene i mlade u ruralnim područjima.

Ruralni parlament Balkana kao dugoročna kampanja ima za cilj izraziti glas ruralnih zajednica ove regije, promovirati samopomoć i djelovanje ruralnih ljudi, kao i osigurati da se njihove potrebe i interesi snažno odražavaju.

S druge strane, Balkan Food Summit ima za cilj podići svijest o važnosti regionalnih prehrambenih sustava i agrobioraznolikosti na zapadnom Balkanu, posebno u pogledu poticaja za očuvanje i dodavanja vrijednosti agrobioraznolikosti kako bi se poboljšala ruralna dobrobit, osigurala sigurnost hrane i podigla svijest o potrebi transformacije prehrambenog sistema i političkim instrumentima koji mogu podržati takve procese transformacije.

Kako su najavili iz Redaha, glavni rezultat bila bi Deklaracija 3. BRP-a kao jasan skup zajedničkih stajališta ruralnih dionika Svjetske banke te kao prijedlog akcija za ruralne zajednice, vlade, Evropsku uniju i transformaciju prehrambenog sistema prema održivoj i zdravoj prehrani koja promovira agrobiološku raznolikost.


Tagovi

Ruralni parlament Balkanski samit o hrani Balkan Food Summit Poljoprivreda Ruralni razvoj


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]