Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rogatica 2022
  • 12.09.2022. 16:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Rogatica

Rogatička manifestacija - izabrani najbolji krompir, kajmak i grla

Na manifestaciji je učestvovalo više od 100 izlagača. Najboljima, u različitim kategorijama, su dodijeljene nagrade

Foto: Opština Rogatica
  • 176
  • 63
  • 0

Nakon dvogodišnje pauze, jučer, 11. septembra, održana je 56. regionalna poljoprivredna izložba i sajam "Rogatica 2022". Izlagači sa područja Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije predstavili su stručnim komisijama krompir, skorup-kajmak, ovce, goveda, konje, koze i tradicionalne domaće proizvode.

Manifestaciju je otvorio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, koji je poručio kako zna koliko je teško u današnjem vremenu baviti se poljoprivredom i živjeti od toga, ali da se stalno teži ga pronalasku novih mogućnosti za podršku.

Na manifestaciji je učestvovalo više od 100 izlagača

I načelnik Rogatice, Milorad Jagodić naglasio je značaj poljoprivrede za svaku lokalnu zajednicu i državu te najavio aktivnosti koje se tiču uvođenja poticaja poljoprivredne proizvodnje na području ove općine i to prvenstveno u proizvodnji krompira i mlijeka.

Na manifestaciji je učestvovalo više od 100 izlagača s područja općina Pale, Sokolac, Han Pijesak, Rudo, Višegrad, Ustikolina, Čajniče, Novo Goražde, Goražde, Trnovo, Kalinovik, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Kalinovik i Pale-Prača.

Najbolji izlagači su nagrađeni

Najbolji izlagači, u različitim kategorijama, su nagrađeni. Kako je brend ovog podneblja krompir, nagradu za najbolji sjemenski dobili su "Agros" Ozren Planojević i "Agroplod" Dragomir Džida. Najbolji merkantilni krompir je kod Miloša Gračanina i Radeta Janjića. Svi su iz Rogatice.

Kada je riječ o kajmaku u kategoriji zreli skorup-kajmak, ekstra klasa, nagađane su Dragana Stanišić, Vladanka Vitomir, Milanka Antonić i Anica Mirović.

Nagrade su dodjeljivane i vlasnicima goveda, ovaca, koza, kona, te izlagačima tradicionalnih domaćih proizvoda. Spisak ostalih nagrađenih učesnika ove manifestacije možete pogledati na stranici Opštine Rogatica.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredna izložba Sajam Rogatica Goveda Kajmak Krompir


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.