Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regionala
  • 04.11.2022. 16:00
  • Beograd

Regionalna vinska avantura - 5. novembra u Beogradu

Uz veliki broj vinara i vinarija od Slovenije do Sjeverne Makedonije, tu je i hercegovačka vinska ekspedicija koju predvodi čuvena vinarija Podrumi Vukoje 1982

Foto: Ivana Čutura
  • 56
  • 23
  • 0

U Beogradu će sutra, 5. novembra u Hotelu Metropol Palace po drugi put biti održana Regionala, manifestacija koja je prošle godine proglašena za najbolju u izboru portala Vino.rs. Kako taj portal prenosi, na programu je više od 50 renomiranih vinarija koje u vinogradima i podrumima njeguju tradiciju vina od lokalnih sorti.

Na jednom mjestu mogu da se sagledaju odlike i potencijal najznačajnijih ovdašnjih sorti, sve ono što naš geografski prostor predstavlja posebnim na vinskoj mapi svijeta. Uz veliki broj vinara i vinarija od Slovenije do Sjeverne Makedonije, tu su i mnoge danas vodeće srbijanske vinarije koje su upravo s lokalnim sortama uzdigle ovdašnju vinsku scenu u vrh regiona.

Veliki broj regionalnih vinara

U fokusu srbijanskih vinara su prokupac, tamjanika i posljednjih godina sve popularniji grašac i morava, ali i sve zastupljeniji probus, furmint, neoplanta, sila, crna tamjanika, bagrina, lipolist, smederevka, sremska zelenika, kadarka i drugi. Iz ostatka regiona dolaze vrhunska vina od sorti vranac, žilavka, malvazija, plavac mali, teran, pošip, grk, trnjak, kratošija, refošk, rebula, crljenak, blatina i još na desetine drugih od kojih će mnoga prvi put biti predstavljena u Srbiji baš na Regionali.

Na regionali vrhunska vina iz Srbije i regiona

"Veliki broj autohtonih sorti predstavlja najveće vinsko bogatstvo čitavog regiona i zato nam je izuzetno drago da postoji ovakav sajam gdje upravo te sorte mogu da dođu do punog izražaja", kaže vlasnik poznate istarske vinarije Kozlović koja je odigrala jednu od ključnih uloga u strjelovitom usponu malvazije Đanfranko Kozlović.

Hercegovačku vinsku ekspediciju na Regionali 2022 predvode čuvena vinarija Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja, a tu su još i Anđelić, Nuić i premijerno u Srbiji Carsko vino Grgo Vasilj, čiji je vlasnik Andrija Vasilj glavni pokretač uspješne vinske fešte Blaž Enology koja se održava u slavu lokalnih sorti blatina i žilavka.

"Festival vina od autohtonih sorti regiona pravi je format za nas hercegovačke vinare čija je sudbina vezana upravo za lokalne sorte kakve su prije svega žilavka, vranac, blatina i trnjak. To je mjesto gdje možemo da pokažemo stilsku raznovrsnost tih vina i njihov veliki potencijal", kaže Radovan Vukoje, vlasnik vinarije.

Tikveš premijerno donosi šest vina

Posebno iznenađenje na Regionali 2022 stiže iz makedonske vinarije Tikveš koja u Beograd premijerno donosi šest vina napravljenih ekskluzivno za tržište Velike Britanije i SAD, među kojima je i, ove godine platinom na Decanteru nagrađeno vino Merak 2021, kupaža vranca, merloa i plavca malog.

Ulaznice za ovu autentičnu vinsku avanturu, u čiju cijenu je uključena degustacija svih vina i profesionalna vinska čaša, mogu se kupiti u pretprodaji preko Tickets.rs.


Tagovi

Regionala 5. novembar Srpske vinarije Regionalni vinari Đanfranko Kozlović Vinska avantura


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva