Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Euroflora 2022
  • 08.04.2022. 15:00
  • Đenova

Raskošna đenovska Euroflora 2022 prikazat će svijet rijetke ljepote

Međunaradni sajam donosi mnoge novitete u cvjećarstvu, nagrade za učesnike i mnogobrojne događaje za posjetitelje

Foto: Euroflora
  • 61
  • 71
  • 0

Nekada lokalna izložba, Euroflora koja se u italijanskoj Đenovi održava od 1966., ove godine svoja vrata otvara 23. aprila kada započinje 12. Međunarodna izložba cvijeća i ukrasnog bilja i trajat će do 8. maja. 

Euroflora 2022 ima u fokusu temu "Svijet rijetke ljepote", a slikoviti istorijski parkovi i muzeji đenovskog kvarta Nervi biće pozornica na otvorenom. Održat će se takmičenja za sve izlagače, a biće nagrađeni najbolji italijanski i strani učesnici.

Noviteti u cvjećarstvu i mnogo događaja

Za ovogodišnju manifestaciju najavljeni su mnogobrojni noviteti i događaji.

Tako Đenovska ruža ima svoj međunarodni debi na Euroflori 2022. Nastala je kao rezultat saradnje između Garden Cluba iz Đenove i Nirp Internationala. Žbunasta, s velikim bijelo-crvenim cvjetovima, simbolično podsjeća na boje svoga grada. Otporna je i dobro se prilagođava klimatskim promjenama.

Đenovska ruža

Od kompanije Bordigera, specijalizovane za proizvodnju sukulenata, dolazi nova Echeveria Serena, novu petuniju Allegru predstaviće kompanija Farao u sklopu kolektivne izložbe regije Kampanija u Vili Grimaldi. To je prva 100 posto dvocvjetna petunija koja se može koristiti kao rezana. Dolazi u nekoliko varijanti obojenosti: bijela, ljubičasta, roza, losos roze i dvobojne.

Puglia ancestrale je prezentacija koju je kreirala grupa Esuzione Verde, a riječ je o seoskoj gradnji, tehnikom suhozida koju su koristili farmeri kao odmorište nakon napornog radnog dana ili da pobjegnu od iznenadne oluje. Često su služili i kao ljetni domovi, idealni za pomno praćenje stoke i najosjetljivijih usjeva. Na izložbi će biti predstavljeni kao dio hortikulturnog dizajna. Posjetioci će moći pronaći još mnogo noviteta, od čaja na Alpama, endemskih ljubičica do bebi biljaka u bočicama.

Prezentacija suhozida u hortikulturnom dizajnu

Poseban scenografski element predstavljat će 16 fontana koje će proizvoditi prijatan pozadinski zvuk. Mlaznice će dostići, u najvećim fontanama, šest metara visine. 

Za učesnike nagrade, za posjetitelje zelena pijaca

Dizajnerska takmičenja poput Micropaesaggia će nagraditi ljepotu, originalnost i umjetničku prezentaciju izloženih biljaka. Posebno takmičenje biće održano za dodjelu nagrada za izložbe koje će sačuvati svoju gracioznost tokom cijelog događaja.

Također, održaće se i zelena pijaca u parku Gropallo, što je za posjetitelje prilika da kupe biljke te posjete izložbu topijarnih umjetnosti.

Svoj su prostor rezervisale mnoge države kao što su SAD, Holandija, Kneževina Monako, Kina, Španija, Rusija. Euroflora će predstaviti i mnoštvo regionalnih kolektivnih izložbi iz Ligurije, Pijemonta, Marke, Lacija, Kampanije, Apulije, Kalabrije, Sicilije i Sardinije. Floralies Internationales Nantes, najprestižnija francuska izložba cvijeća, biće jedan od počasnih gostiju.


Fotoprilog


Tagovi

Italija Sajam cvijeća Micropaesaggia Euroflora 2022 Đenova Đenovska ruža Rezana petunija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !