Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijavite se
  • 21.06.2022. 13:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Prvi AgriTech samit u BiH - digitalna budućnost poljoprivrede

Samit se održava u okviru projekta "EU4Business" koji finansira Evropska unija, a u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP)

Foto: Depositphotos/stocktributor (ilustracija)
  • 153
  • 9
  • 0

Prvi AgriTech samit u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Digitalna budućnost poljoprivrede", održat će se 7. jula u multipleks kinu Cineplexx Sarajevo. Riječ je o jedinstvenom cjelodnevnom događaju na kojem će se govoriti o digitalnoj sadašnjosti i virtuelnoj budućnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, te o ključnim izazovima s kojima se on suočava u rastućoj potrebi za tehnološkim napretkom u poljoprivredi.

Samit se održava u okviru projekta "EU4Business" koji finansira Evropska unija, a u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Virtualna budućnost

"Evropska unija i ovaj put je snaga i glavni pokretač promjena u poljoprivrednom sektoru, na području Bosne i Hercegovine. AgriTech samit je ujedno i jedna od završnih aktivnosti projekta 'EU4Business' koji je direktno podržao poljoprivrednike, mala gazdinstva i poduzetnike širom BiH kako bi iskoristili svoje potencijale i postigli bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima", stoji u najavi događaja.

Bespovratna sredstva Evropske unije iskorištena su za poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje poduzetničkih inicijativa te razvoj lokalnog digitalnog poduzetništva u sektoru poljoprivrede. AgriTech samit će biti prikazan na tri podijuma, te će se sastojati od interaktivnih diskusija koje će biti glavni dio programa, prezentacijskih IT rješenja u sektoru poljoprivrede, te će dodatno biti predstavljena i virtualna budućnost poljoprivrednog sektora.

Najavljeno je da će digađaj okupiti veliki broj stručnjaka iz ove oblasti, predstavnika akademske zajednice, te praktičara iz Evropske unije i svijeta, koji će prikazati kako tehnološka rješenja doprinose unapređenju poljoprivrednih praksi danas.

Prilika za umrežavanje

Prema objavljenom programu, panel diskusije će biti posvećene - digitalnoj poljoprivredi, inovativnom upravljanju kratkim lancem snabdijevanja hranom i energiji iz obnovljivih izvora u poljoprivredno-prehrambenoj industriji. 

Oslanjajući se na primjere uspješnih regionalnih i globalnih inicijativa, istaknuto je da će ovaj događaj pružiti platformu za učešće u diskusiji i umrežavanju. Svoje prisustvo možete potvrditi ovdje, dok više informacija možete saznati putem web stranice eu4business.ba.

Najmjera je da se ojačaju kapaciteti za ekonomski rast i zapošljavanje u BiH te unaprijedi konkurentnost i inovativnost bh. kompanija u odabranim sektorima. Projekat EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira EU, a 1,1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Zajednički ga provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO).


Tagovi

AgriTech samit Poljoprivreda Evropska unija EU4Business UNDP Prehrambena idustrija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas