Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evooleum Awards
  • 12.04.2020. 12:00

Proglašeno 100 najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja na svijetu

Od 100 najboljih, čak 73 dolaze iz Španije. No, apsolutni pobjednik je italijansko ekstra djevičansko maslinovo ulje brenda Don Gioacchino Grand Cru, koji je i nosilac oznake PDO.

Foto: inaquim@Depositphotos
  • 139
  • 13
  • 0

Evooleum Awards, međunarodna je nagrada za kvalitet ekstra djevičanskog maslinog ulja. Bez obzira na globalnu krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa i ove je godine proglašeno sto najboljih. 

Takmičenje organizuje Mercacei, španska izdavačka kuća s preko 20 godina tradicije, a koja svake godine objavljuje vodič 100 najboljih svjetskih EVOO-a (Extra virgine olive oil) te uz svjetski poznato italijansko takmičenje i vodič Flos Olei predstavlja relevantan izvor informacija o kvalitetu ovog proizvoda. 

Pouzdano i strogo

"Takmičenje je vrlo pouzdano i strogo, a može se pohvaliti najspektakularnijim žirijem i degustacijskom komisijom koja trenutno postoji te možda najboljom grupom međunarodnih kušača do sada okupljenih", ističu u Mercacei. 

Uzorke ulja mora pratiti izvještaj o fiziohemijskim analizama koje je uradio laboratorij priznat od strane Međunarodnog vijeća za masline ili, alternativno, biti certifikovano sa ISO 17025 standardom u kojem trebaju biti navedeni parametri kao što je kiselost, vrijednost peroksida, K270 i K232. Poslata ulja trebala bi poticati iz serije od najmanje 2.500 litara, sačuvane u uljari koja ga je poslala. 

Kandidat mora čuvati ulje u svojim objektima najmanje 30 dana nakon zatvaranja roka za prijavu na konkurs jer organizatori mogu zatražiti novi uzorak u ovom roku kako bi garantovali porijeklo i provjerili deklarisani volumen. 

Ovo su samo neka od pravila takmičenja u kojem ulje može dobiti najviše 100 bodova

Zavisno od ocjena žirija i porijeklu (zemlja i sorta), utvrđuju se nagrade u različitim kategorijama

  • Apsolutno najbolji Evooleum (ulje s najvišim ukupnim rezultatom);
  • Evooleum top10 (deset najboljih po ukupnom rezultatu);
  • Najbolja zelena voćnost, najbolja mješavina zelene i zrele voćnosti i najbolja zrela voćnost, najbolja srednja voćnost i najbolja lagana voćnost (kao intenzitet voćnosti);
  • Najbolje iz svake zemlje (uzimajući u obzir samo one zemlje koje predstavljaju pet ili više uzoraka);
  • Najbolja monosorta (odnosi se samo na one sorte maslina koje imaju pet ili više uzoraka);
  • Najbolja mješavina;
  • Najbolja južna i sjeverna hemisfera;
  • TOP3 Proizvodnja organskog uzgoja;
  • Najbolji PDO (za svaku zemlju);
  • Najbolje od svake sorte;
  • EVOOLEUM najbolji dizajn ambalaže.

Apsolutni pobjednik talijansko ulje

Od 100 najboljih, čak 73 dolaze iz Španije. No, apsolutni pobjednik je italijansko ekstra djevičansko maslinovo ulje brenda Don Gioacchino Grand Cru, koji je i nosilac oznake PDO. Monosortno ulje coratina osvojilo je 96 bodova, a cijena na tržištu mu je 17 eura za pola litre. 

Među top 10 našla su se ona iz Italije i Španije, po pet iz svake zemlje. Detalje o nagradama potražite na ovom linku. 

Treba napomenuti kako se među prvih sto našlo i jedno kinesko. Brend Xiangyu je monosortno ulje koroneiki, a osvojilo je 88 bodova. 

I susjedna Hrvatska se takmičila, a među prvih 100 je ušlo ulje brenda Brist Premium Delicato s 92 boda, Monte Rosso Grand Selection s 90 bodova te Meloto Buža s 89 bodova.

Objava u prestižnom vodiču 

Sva će se ova ulja naći u vodiču koji je usmjeren na potrošače širom svijeta, stručnjake, proizvođače i sve one koje zanima ta tema. Objavljuje se svake godine u 10.000 primjeraka, a sadrži cjelovite informacije o svakom ulju - rezultate takmičenja, sorte maslina od kojih je napravljeno, lokaciju maslinika, kontaktne podatke proizvođača, potvrde o kvalitetu i drugo. Tu je i slika boce te detaljne napomene za degustaciju, a koje opisuju organoleptičke karakteristike proizvoda te sugestije za slaganje s hranom. 

Osim opisa ulja, tu su i tekstovi o umjetnosti degustacije, međunarodnom uzgoju, analizi globalne evolucije proizvodnje te mnogi drugi korisni članci. 

Vodič se tiska na engleskom i španjolskom jeziku, a ima i svoju vlastitu aplikaciju, dostupnu za iOS i Android. 


Tagovi

Evooleum Natjecanje Nagrada Ekstra djevičansko maslinovo ulje Vodič Mercacei


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.