Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drugi kongres o vodama
  • 04.07.2019. 16:00

Prijavite se na Drugi kongres o vodama u Sarajevu

U novembru 2019. godine u Sarajevu u Hotelu Holiday će se održati Drugi kongres o vodama posvećen kako sektoru voda tako i svim drugim sektorima koji imaju dodira s vodama.

Foto: Pixabay/lppicture
  • 100
  • 15
  • 0

U novembru 2019. godine, odnosno 07. i 08. novembra u Sarajevu u Hotelu Holiday će se održati Drugi kongres o vodama posvećen kako sektoru voda tako i svim drugim sektorima koji imaju dodira s vodama, u cilju njihovog uključivanja u rješavanje "vodne" problematike. U organizaciji Udruženja konsultanata inžinjera BiH (UKI BiH), cilj Drugog kongresa o vodama je također povećati učešće sektora voda u utvrđivanju ciljeva, vizija, strategija i svih planovima razvoja i aktuelnim dešavanjima u ostalim sektorima, povezanim s vodama.

Napomene radi, Prvi kongres o vodama održan je 2016. godine uz učešće svih relevantnih institucija, oko 200 međunarodnih autora te 350 učesnika. Cilj je bio da se vode u BiH jasno prepoznaju kao pokretač razvoja u energetici, industriji, poljoprivredi, turizmu, kvaliteti života u urbanim i ruralnim područjima, te svim drugim djelatnostima, objavilo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Voda kao šansa za ubrzan i integralni razvoj

Cilj Drugog kongresa je nastaviti isticati sektor voda kao medij koji pruža šansu Bosni i Hercegovini, kao i njezinim susjedima, pa i cijeloj regiji Jugoistočne Europe za ubrzanim, integralnim razvojem praktično svih društvenih i ekonomskih komponenti.

U prilog tomu ide i činjenica da su pitanja Evropske komisije Bosni i Hercegovini radi ocjene nivoa dostizanja kriterija za članstvo u EU, tretirana veoma detaljno. Proces odgovaranja na pitanja iz upitnika, kroz mehanizam koordinacije, predstavljao je najznačajniji i najsloženiji zadatak institucija u Bosni i Hercegovini - od općina i kantona, preko entiteta i distrikta, do države. Za okoliš i klimatske promjene, te specifično vode, pitanja se odnose na efektivnu implementaciju usvojenih strategija i planova, naročito u vezi dostupnosti i kvalitete vode za piće i tretmanu otpadnih voda, te transpoziciji i primjeni europskih direktiva o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš. Pitanja i potpitanja su zapravo smjernice za neophodne reforme, pothvate i akcije u transformaciji bosanskohercegovačkog društva i ekonomije prema europskim standardima i praksama.

Više o kongresu i datumu prijave pronađite u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Izvori

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva


Tagovi

Drugi kongres o vodama Sarajevo Voda za piće Prijava


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer