Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje za poljoprivrednike
  • 07.02.2023. 13:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Pravilnom ishranom i zaštitom do visokog prinosa paradajza

Pravilnim agrotehničkim mjerama postižu se znatni prinosi po jedinci proizvodnje, te je stoga dosta profitabilna kultura.

Foto: Adi Pašalić
  • 189
  • 49
  • 0

Ako uzgajate paradajz, onda, a da to možda i niste znali uzgajate voće. Iz ugla botaničke klasifikacije ovo jednogodišnje bilje je voće, iz porodice Solanaceae. Jedna je od najrasprostranjenijih kultura na ovom području i uzgaja se u plasteničkoj proizvodnji, ali i na otvorenom polju. Pravilnom agrotehničkim mjerama postižu se znatni prinosi po jedinci proizvodnje, te je stoga dosta profitabilna kultura.

Ključ uspjeha u proizvodnji paradajza jesu kvalitetne presadnice i pravilno sprovedene agrotehničke mjere pripreme zemljišta i sadnje. O tim elementima proizvodnje, te pravilnoj ishrani nešto više riječi će biti na edukaciji za poljoprivrednike koja će se održati u četvrtak, 9. februara s početkom u 18:00h u Visokom.

Prilika je da svi zainteresirani poljoprivredni proizvođači  prisustvuju edukativnom predavanju s preciziranom temom "Pravilnom ishranom i zaštitom do visokog prinosa paradajza". Predsjetveni period je idealno vrijeme za pravilno planiranje proizvodnje i usvajanje novih znanja i savjeta o pravilnim agrotehničkim mjerama.

Predavanje će održati magistar fitomedicine mr.sci. Omer Omerbegović (Agromarket d.o.o.) s velikim iskustvom na terenu kao proizvođač, ali i kao poljoprivredni savjetodavac.

Najavljeno predavanje će biti održano u prostorijama Društvenog centra - zgrada gradskog kina Grada Visoko. Poziv je otvoren za sve zainteresirane poljoprivrednike iz Visokog, ali i drugih sredina i gradova.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Proizvodnja pareadajza Edukacija Savjetovanje za poljoprivrednike Omer Omerbegović


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...