Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani trešnje
  • 22.06.2022. 19:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Poveznica turizma i poljoprivrede u Hercegovini treba biti prepoznata

Manifestacija kroz sva tri dana nudi bogat i raznovrstan sadržaj

Foto: Ured potpredsjednice FBiH
  • 74
  • 13
  • 0

Sajma privrede, poljoprivrede i turizma "Dani trešnje", na kojem svoje proizvode prezentira oko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regije, otvoren je danas u Mostaru. Ceremoniji otvaranja 18. izdanja sajama, koji se održava od 2002. godine, izuzev dvije pandemijske godine, prisustvovao je veliki broj zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti. Prigodnu svečanost otvorenom je proglasila potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kojoj je uručena plaketa "Zlatna trešnja" sa medaljom za podršku i doprinos razvoju sajma.

Tom prilikom je istakla kako je kontinuiran rad na otklanjanju barijera i stvaranju preduslova za otvaranje novih radnih mjesta obaveza svih, a ovogodišnje stavljanje akcenta na turizam, tradicionalne zanate i rukotvorine, na poljoprivredu, prehranu i mnoge druge grane koje predstavljaju društveno-ekonomske segmente života sa neiscrpnim potencijalima za zapošljavanje je put da to i ostvarimo.

Povratak turista

"Grad Mostar je turizam prepoznao kao stratešku granu razvoja u nedavno usvojenoj strategiji razvoja Grada Mostara. Upravo poveznica turizma i poljoprivrede u Hercegovini treba biti prepoznata. Idemo u tom smjeru da ponuda svih OPG-ova koji su ovdje prisutni bude u našim ponudama turistima kojih je nakon dvije pandemijske godine sve više i više u Mostaru“, rekao je gradonačelnik Mostara, Mario Kordić.

Poljoprivreda u Hercegovini treba biti prepoznata, poručio je Kordić (Foto: Grad Mostar)

Direktor sajma, Salem Bubalo, istaknuo je kako manifestacija kroz sva tri dana nudi bogat i raznovrstan sadržaj.

"Sajam je prepun i kroz sljedeća tri dana svi će imati priliku naći nešto za sebe. Bit će raznih prezentacija iz područja privrede, poljoprivrede, prehrambenih i turističkih proizvoda, a posebnu važnost dajemo potpisivanju dva sporazuma o suradnji i prijateljstvu, i to između Obrtničke komora BiH i Obrtničke komore Republike Sjeverne Makedonije, te između dječjih vrtića iz Mostara i Skoplja", rekao je Bubalo.

Crna Gora kao partner

Partner ovogodišnjeg izdanja je Vlada Crne Gore, a pomoćnik tamošnjeg ministra poljoprivrede, Miroslav Cimbaljević, kazao je kako su poljoprivredni proizvođači iz te zemlje prvi put u prilici učestvovati na "Danima trešnje".

"Veliko mi je zadovoljstvo što Crna Gora na ovako ozbiljnom sajmu može pokazati svoju ponudu, razviti partnerski i prijateljski odnos s proizvođačima iz regije, ali i učvrstiti te neke veze koje su pokidane u prethodnom periodu. Razmjenom iskustava dobre poljoprivredne prakse možemo razvijati sinergijsko djelovanje s ciljem da naša poljoprivredna proizvodnja bude uzdignuta na višu razinu i da stremimo toj proizvodnji kakva je i u zemljama Evropske unije", naglasio je Cimbaljević.

Drugog dana Sajma planirana su naučna predavanja, kao i dodjela nagrada i priznanja kako ustanovama tako i pojedincima - Zlatna trešnja s medaljom, a sve će biti popraćeno kulturno zabavnim programom. 


Tagovi

Dani trešnje Sajam poljoprivrede Poljoprivreda Turizam Miroslav Cimbaljević Salem Bubalo Melika Mahmutbegović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.