Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skenderija
  • 09.12.2022. 10:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Poruka sa Sajma privrede: Domaća proizvodnja je pitanje nacionalnog interesa

Na ovogodišnjem sajmu učestvuje više od 260 izlagača s područja Bosne i Hercegovine. Otvoren je do nedjelje

Foto: Ministarstvo privrede KS
  • 82
  • 10
  • 0

U sarajevskom centru Skenderija otvoren je 8. sajam bh. privrede, koji se ove godine uz rekordan broj učesnika održava pod motom "Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine".

Vrata sajma su otvorena do 11. decembra, a kako je najavljeno, bit će ovo mjesto poslovnih, edukativnih i bilateralnih susreta.

Domaća proizvodnja u fokusu

Direktor KJP Centar Skenderija, Damir Petrinić, istakao je kako je ovo posljednja ovogodišnja sajamska manifestacija u gradu Sarajevu, kao i da je koncept sajma zasnovan na promociji domaće proizvodnje i proizvođača.

"Naša namjera, osim da snažno podržimo domaće, jeste da postanemo platforma za razvoj konkurentnosti domaćih proizvođača", rekao je Petrinić.

Važnost domaće proizvodnje naglasio je i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, koji je naveo da ona, posebno u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, nikad nije bila važnija nego danas.

Delić pozvao lance i distributere hrane da se okrenu domaćim proizvođačima

"Kriza, prvo pandemijska, a onda i ova u Ukrajini, promijenila je perspektivu društva, pa sad čak i najveći zagovornici slobodne razmjene roba prepoznaju važnost očuvanja domaće proizvodnje", rekao je Delić i dodao je to danas imperativ i pitanje nacionalnog interesa, samostalnosti i nezavisnosti jer "ako dođe do većih društvenih kriza prvo se zatvaraju granice, a mi ne smijemo zavisiti od uvoza hrane, moramo i možemo sami proizvesti dovoljno da pokrijemo sve naše potrebe".

On je kao glavnu poruku s ovog sajma poslao poziv tržnim lancima i distributerima hrane da se okrenu domaćim proizvođačima i da uvijek domaću proizvodnju stavljaju ispred uvoza, jer to je jedini način da jačamo i razvijamo domaće brendove.

Rekordan broj izlagača

Na ovogodišnjem sajmu učestvuje više od 260 izlagača s područja Bosne i Hercegovine, a izložbeni prostor Ministarstva privrede KS se prostire na 400 kvadrata. Predstavljaju se startupi osnovani uz podršku Ministarstva, poljoprivredni proizvođači iz sistema poticaja i seoska domaćinstva koja su učestvovala u projektu prekogranične saradnje razvoja seoskog turizma za planinske destinacije koji je realiziran u saradnji s Republikom Crnom Gorom.

Sajam je za posjetioce otvoren do nedjelje do 19 sati.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam privrede Skenderija Adnan Delić Damir Petrinić Domaći proizvodi Ministarstvo privrede KS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.