Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Concours Mondial
  • 13.04.2023. 13:30
  • Zagreb

Poreč spreman za najprestižnije svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles

Među 350 ocjenjivača je deset posto sommeliera, 12 posto trgovaca i distributera vina, 18 posto enologa, a čak 60 posto eno-gastro novinara koji će nakon posjete Istri o svojim dojmovima pisati u relevantnim svjetskim medijima, rečeno je na predstavljanju Concurs Mondial de Bruxelles u Zagrebu.

Foto: Concours Mondial de Bruxelles
  • 58
  • 18
  • 0

Više od 10 hiljada uzoraka vina iz 50 zemalja u tri dana, od 12. do 14. maja, ocjenjivat će 350 stručnjaka iz čitavog svijeta. U Poreču je sve spremno za najveće svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles, koji ima najznačajniji utjecaj na globalnu vinsku scenu, rečeno je u zagrebačkom hotelu Esplanade na predstavljanju programa ovog iznimno cijenjenog događanja.

"Siguran sam kako ćemo svi zajedno znati iskoristiti ovu priliku u daljnjoj promociji turizma, ali i razvoju hrvatske enologije, koja iz godine u godinu biva sve kvalitetnijom i prepoznatljivijom", kazao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić dodajući da savremeni turist traži autohtona i jedinstvena iskustva pri posjeti određene turističke destinacije, a upoznavanje i konzumacija izvorne lokalne hrane i vina stvara kod posjetitelja poseban doživljaj.

Vinska scena zaslužuje punu pažnju

Inače, takmičenje je prvi put organizirano 1994., a od 2006. mijenja lokaciju svake godine te se do sada održalo u 15 poznatih vinskih regija između ostalog u švicarskom Aigleu, češkom Brnu, Luksemburgu, talijanskoj Calabriji u kojoj je prošle godine svečano objavljeno domaćinstvo Istre koja se time našla u odabranom društvu.

"Oduševljeni smo što naš 30. Concours Mondial de Bruxelles održavamo u Istri. U Hrvatskoj smo uz važnost porodičnih vinarija otkrili i autentične vinograde u skladnom prirodnom okruženju. Ovdje je vino sastavni dio turizma, a svojih ćemo 350 sudaca iz cijelog svijeta upoznati s regijom u kojoj se spajaju veličanstven krajolik, gurmanska ponuda i kvalitetna vina", poručio je predsjednik ovog ocjenjivanja, Baudouin Havaux

Malvazija i teran, glavni su autohtoni aduti vinske Istre (Foto: M. Petković)

Također, dodao je, ti će suci zasigurno postati novi ambasadori regije koju svakako vrijedi posjetiti. "Sarađujući s Hrvatskom, Istrom i gradom Porečom, imamo sreću raditi s predanim i strastvenim partnerima, kompetentnim profesionalcima koji dijele našu posvećenost izvrsnosti i kvaliteti", istaknuo je Havaux.

Župan Istarske županije Boris Miletić rekao je kako je domaćinstvo najprestižnijeg ocjenjivanja vina u svijetu iznimna čast i veliko priznanje.

Vinarije u Istri su i muzeji gastronomije

"Ovo je potvrda kako smo odabrali ispravnu strategiju s fokusom na vrhunsku kvalitetu, a naše autohtone sorte, prvenstveno malvazija i teran, postali su najpoznatiji simboli istarskog poluotoka, iznimno cijenjen brend na globalnom tržištu", istaknuo je župan, a direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević dodao kako su tamošnje vinarije danas turističke atrakcije, pravi mali muzeji gastronomije.

"Ponosni smo što će Istra biti srce Evrope te vjerujem da će to biti sjajna promotivna vinska i turistička priča o Hrvatskoj. Plava Laguna sretna je što ima priliku biti dio te sjajne priče", rekao je Emil Perdec, menadžer ove poznate porečke hotelijerske kompanije, dugogodišnjeg partnera Vinistre.

Predsjednik Vinistre Luka Rossi istaknuo je kako je među 350 ocjenjivača deset posto sommeliera, 12 posto trgovaca i distributera vina, 18 posto enologa, a čak 60 posto eno-gastro novinara koji će nakon posjete Istri o svojim dojmovima pisati u relevantnim svjetskim medijima.

"Ovo prestižno svjetsko ocjenjivanje direktno utječe na turistički, privredni i vinski sektor zbog svog globalnog značaja, a regija u kojoj se organizira dobiva marketinšku vidljivost na globalnom nivou. Za naše goste pripremili smo atraktivne izlete s posjetom vinarijama i siguran sam da će uživati u svemu onom što će vidjeti i doživjeti", poručio je Rossi.

Više od 150 hrvatskih autohtonih sorti

Vinistru, Istarsku županiju i Grad Poreč podržao je i izaslanik premijera i ministrice poljoprivrede, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, čestitavši im na domaćinstvu.

"Naša mala vinska zemlja s oko 350 vinskih sorti, od čega je 150 autohtonih s 18 oznaka izvornosti, može ponuditi vrhunska vina koja smo posljednjih dvadesetak godina doveli do iznimnog nivoa kvalitete i u njima uživaju i brojni gosti koji posjećuju Hrvatsku", istaknuo je Majdak.

Predstavljanje najprestižnijeg ocjenjivanja vina 

U Zagrebu su predstavljeni i ambasadori najpoznatijeg vinskog ocjenjivanja. Tako će Švicarac Pierre Thomas, Brazilka s britanskom adresom Luma Monteiro, Španjolac Alejandro López Facorro Paadin, Nijemac Thomas Brandl i Talijan Luigi Salvo prenijeti dojmove o Hrvatskoj na svojim govornim područjima.


Tagovi

Concours Mondial de Bruxelles Svjetsko ocjenjivanje vina Poreč Kristjan Staničić Boris Miletić Denis Ivošević Emil Perdec Luka Rossi Tugomir Majdak Baudouin Havaux


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.