Provjerite koje uslove trebate ispuniti i do kada je rok za dostavu uzoraka
Udruženje Zlatni čokanj organizuje 7. međunarodni festival jakih alkoholnih pića i likera "Zlatni čokanj".
Ova će se manifestacija održati u subotu, 26. aprila 2025. u Sokolskom domu (Staro pozorište) u Zenici, s početkom u 17 sati.
Poručuju kako na festivalu mogu učestvovati svi proizvođači jakih alkoholnih pića i likera (registrovani i hobi proizvođači), pojedinačno, u rakijskim kategorijama, sa svakim poslatim uzorkom.
A koje su to rakijske kategorije za ocjenjivanje? To su rakije od koštunjavog voća, od jabučastog voća, od ostalog voća i šumskih plodova, od grožđa, zatim specijalne rakije i likeri, uz napomenu da ukoliko u nekoj od kategorija bude više od 10 uzoraka iste vrste, formiraće se nova podkategorija.
Prošlogodišnji pobjednici kategorija ostvaruju pravo na besplatno učešće u istim kategorijama u kojima su osvojili Zlatni Čokanj. Prilikom dostavljanja uzorka obavezno naglasiti da je riječ o prošlogodišnjem pobjedniku.
Uzorci se dostavljaju u prozirnoj boci, minimalne količine 0,5 litara (preporučuje se staklena ambalaža). Potrebni podaci uz uzorak (obavezno) su vrsta voćne rakije, godina proizvodnje, jačina do 45 °, ime i prezime, adresa, telefon i e-mail. Kotizacija po uzorku iznosi: 35 KM (za Bosnu i Hercegovinu), 18 € (za EU) i 2.000 RSD (za Srbiju).
Kotizaciju možete poslati uz uzorak ili uplatiti na račun: Udruženje Zlatni Čokanj, Union banka d.d. Sarajevo. Račun broj: 1027110000054618 (uplate samo za Bosnu i Hercegovinu).
Uzorci se mogu dostaviti lično ili putem pošte na jednu od sljedećih adresa:
Rok za prijavu uzoraka i izlagača je 9.3.2025. godine.
Predsjednik žirija je dr. Davorka Đukić-Ratković, dok su članovi prof. dr Nermina Spaho, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo, izv. prof. dr sc. Anto Lončarić, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, ing. voćarstva i vinogradarstva Dalibor Pašić te stalno angažovani članovi od početka festivala.
Generalni sponzor festivala DES Subotica, osigurava kazan za rakiju koji će biti uručen jednom od prisutnih gostiju na dan festivala. Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek nagrađuje pobjednike kategorija laboratorijskom analizom uzoraka, ali dodijeliće se i mnoge druge vrijedne nagrade.
Za više informacija obratite se na: Telefon/Viber: +387 61 843 544, +387 67 101 693 ili na društvene mreže Zlatni čokanj.
Tagovi
Autorica