Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tašmajdanski sajam
  • 08.10.2019. 11:00
  • Grad Beograd, Beograd

Pčelarska oprema jeftinija u Srbiji - dokazao 45. Međunarodni sajam pčelarstva na Tašmajdanu

Prilika za razgovor, razmjenu iskustava i dogovora za suradnju nije falilo, jedna tema veže sve pčelare, i očito ta tema ne poznaje granice, a to su klimatski problemi.

Foto: Adi Pašačić
  • 380
  • 20
  • 0

Pčelari i posjetioci iz Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i drugih zemalja iz regije, svojim pčelinjim proizvodima i opremom uveličali su ovogodišnji 45. Međunarodni sajam pčelarstva na Tašmajdanu - Beograd. Svi na jednom mjestu, balkanski pčelarski mix, harmonija kao u košnici, prema procjenama organizatora, oko 150.000 posjetilaca imalo je priliku od 2. do 6. oktobra pojetiti, razgovarati, kupovati na Tašmejdanu sve vezano za pčelarstvo, od proizvoda do opreme.

250 izlagača na Tašmajdanu

145 izlagača pčelinjih proizvoda i 105 izlagača pčelarske opreme imali su šta ponuditi, naročito pčelarske opreme. Jesenji dani pred zimski period i mirovanje pčelinjih društava, idealani su za popravke i nadogradnju košnica i druge pčelarske opreme. Vrcaljke, zaštitna oprema, odijela, žice, ramovi, košnice, teglice i još mnogo toga predstavljali su bogat izložbeni program. Osim domaćih kupaca i posjetilaca, veliki broj grupa pčelara stizao je iz drugih zemalja iz okruženja. U razgovoru svi zaključuju, širok asortiman pčelarske opreme i cijene koje su mnogo jeftinije nego li u BiH, Hrvatskoj ili Sloveniji razlog su stalnog dolaska iz godine u godinu na tašmajdanski pčelarski sajam. Međutim, kada je upitanju med i pčelinji proizvodi, domaćini su prednjačili sa cijenama, med je ipak za 2-3 eura jeftini u BiH nego li u Srbiji.

vdf
250 izlagača pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda na Tašmajdanu

Ne baš idealna pčelarska godina

Prilika za razgovor, razmjenu iskustava i dogovora za suradnju nije falilo, jedna tema veže sve pčelare, i očito ta tema ne poznaje granice, a to su klimatski problemi. Velika temperaturna oscilacija i razdoblja sa kišnim danima u proljeće i početak cvjetanja uzrok su sve češćih slabijih prinosa meda i loših pčelarskih godina. Ne može pčela da podnese tako velika i brza previranja vrmena i temperature, danas sunčano i lijepo, sutra već kiša i desetak stepeni manje remeti pčelinju ispašu kaže Nebojša Veličković iz Male Moštanice, posjetilac sajma u potrazi za specijaliziranom inox žicom, kako bi kako kaže spremio nove ramove za košnice.

Niz predavanja i edukacija za pčelare

Važnost očuvanja i zaštite pčele su u prvom planu ovogodišnjeg sajama, pored izložbeno prodajnog karaktera održano je i nekoliko edukacija za pčelare ali i sve zainteresovane posjetioce. Tako je u okviru Dana evropske baštine održano i predavanje na temu "Gdje su pčele tu je i zdravlje". Jedinstvena i široka poruka ovogodišnjeg tašmejdanskog sajma je prilika da spoznaju o važnosti pčela u ekosistemu i općenito u životu, osim pčelara usvoje i svi drugi i poljoprivrednici, ali i svi građani. Pčele ne rade samo za sebe, let sa cvijeta na cvijet kao rezultat ima oprašivanje koje prema procjenama FAO-a osigura trećinu zaliha svjetske hrane tokom godine.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam pčelarstva Beograd Pčelarska oprema Pčelinji proizvodi


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.