Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam Interio
  • 17.03.2017. 16:00

Organska proizvodnja i drvna industrija aduti BiH

Drvna industrija i organska proizvodnja potencijali su koje BiH mora razvijati!

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 554
  • 27
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je 34. međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije - Interio, koji je zvanično otvoren u sarajevskom Centru Skenderija.

Svoje proizvode i usluge na ovom sajmu su predstavile najeminentnije kompanije iz BiH, kao i inostrane putem bosanskohercegovačkih predstavništva, a očekuje se i dolazak mnogih poslovnih ljudi.

Tokom obilaska sajma ministar Dedić je istakao da su perspektiva razvoja drvne industrije i stvaranje novih vrijednosti među prioritetima Vlade FBiH i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Hitno donijeti Zakon o šumama

"Ono što me posebno raduje jeste što proizvodnja i izvoz namještaja zauzimaju značajno mjesto u našoj ekonomiji. Na mnogim sajmovima širom svijeta naši proizvođači dobivaju nagrade za kvalitet svojih proizvoda", rekao je Dedić.

Ministar Dedić je dodao da je jedan od prioriteta u narednom periodu donošenje zakonskog okvira u oblasti šumarstva.

"Moramo što prije donijeti novi zakon o šumama. Nacrt zakona o šumama prihvatila su oba doma Parlamenta FBiH, a javne rasprave po kantonima proveli smo u februaru. Trenutno radimo na izradi prijedloga zakona koji će biti upućen u proceduru prema Vladi FBiH i Parlamentu FBiH", naglasio je Dedić. Sajam Interio trajat će do nedjelje 19. marta, a ulaz je besplatan za sve posjetioce.

Organskom proizvodnjom do novih radnih mjesta

Ministar Dedić prisustvovao je i predstavljanju Strateškog plana razvoja organskog sektora nakon čega je upriličen i obilazak sajma organskih proizvoda ispred BBI centra u Sarajevu (ORGANIC SARAJEVO 2017) u organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača u FBiH.

U svom obraćanju prisutnima u Vanjskotrgovinskoj komori BiH ministar Dedić je podsjetio da je od početka mandata insistirao na donošenju zakona u ovoj oblasti. Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji je usvojen, a trenutno se radi na izradi podzakonskih akata.

"Ova oblast predstavlja veliki potencijal u BiH. Jačanjem proizvodnje organske hrane poboljšavamo zdravlje naših građana i otvaramo nova radna mjesta", naglasio je Dedić.

Tokom predstavljanja Strateškog plana razvoja organskog sektora ukazano je na probleme sa kojima se susreću organski proizvođači, a ministar Dedić je istakao da će Ministarstvo u sklopu poticaja izdvojiti sredstva za certificiranje u oblasti organske proizvodnje.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Interio Sajam namještaja Drvna industrija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...