• Trn u pjesmi i igri
  • 02.07.2019. 09:00
  • Trn

Održano etno veče "Trn u igri i pjesmi"

U sklopu manifestacie Laktaško ljeto 2019 održano je Etno veče "Trn u igri i pjesmi". Posjetitelji su mogu da uživaju u nastupu mnogih folklornih udruženja, dobroj hrani, a kreativci, poljoprivredni proizvođači i prerađivači te udruženja su izložili svoje proizvode i tradicionalna jela.

Foto: Ranka Vojnović
  • 147
  • 174
  • 0

U sklopu manifestacije Laktaško ljeto 2019 u Trnu je 28. juna održano Etno veče "Trn u igri i pjesmi". I ove godine okupilo se mnogo etno izvođača, udruženja i stanovnika Trna. MZ Trn i KUD "Đerdan" su bili domaćini ove večeri.

Dobra pjesma i dobra hrana

Svojim nastupom ovo veče su uljepšala i brojna kulturno umjetnička društva. Prvo su nastupili najmlađi folkloraši, a zatim je nastupila plesna grupa "Zvjezdice" koju čine djevojčice i dječaci iz vrtića "Zvjezdica" u Glamočanima.

Program se nastavio nastupom folklornih udruženja: KUD "Đerdan", KUD "Dragočaj", KUD "Motajički vukovi" Srbac, KUD "Dukat" Laminci i pjevačke grupe "Vaso Pelagić" Banja Luka.

csx
Domaće rakije Ljiljane Trubajić

Pored nastupa folklornih udruženja na ovoj manifestaciji su se predstavili udruženja i pojedinci koji se bave izradom rukotvorina, poljoprivrednom proizvodnjom i preradom, tradicionalnom gastronomijom.

Za učesnike i posjetitelje je bila pripremljena bogata trpeza

Ljiljana Trubajić se predstavila proizvodima svoje porodice. Posebno se mogu pohvaliti domaćom rakijom i sirćetom od jabuka iz njihovog domaćinstva.

vd
Aktiva žena Kočićevo iz Gradiške

Najzanimljivi je bio štand Aktiva žena Kočićevo iz Gradiške. Ove vrijedne žene su se potrudile i osim rukotvorina pripremile i tradicionalna jela. Bilo je tu raznih pita, kolača, povrća, suhomesnatih proizvoda. Žene iz Kočićeva se bave poljoprivrednom proizvodnjim, ali su se organizovale i u svom mjestu obnovile prostorije u Spomen domu. Poslije rada na farmama, poljima, baštama i u plastenicima, pronašle su vremena da pokrenu mnoge aktivnosti i manifestacije u Kočićevu. Sada su se predstavile rukotvorinama članica i tradicionalnim jelima.

Slavica Jošić je izložila razne rukotvoine i proizvode koje proizvodi sa svojom porodicom. Pored heklanih stolnjaka, vezenih i ukrasnih predmeta izložila je domaće rakije od kruške i šljive, razne pekmeze i prerađevine od povrća, pčelinje proizvode.


Fotoprilog


Tagovi

Trn u pjesmi i igri Etno Tradicija Domaća rakija Tradicionalna jela


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kupus Potomak se dobro pokazao i za kišeljenje, iako je rana sorta namjenjena za svježu upotrebu #kupus #Potomak