Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani maline
  • 29.06.2015. 11:00

Održani Dani maline u Bratuncu

Danas u općini Bratunac egzistira oko 1.500 proizvođača ove vrste jagodičastog voća sa kontinuiranom tendencijom rasta. Cilj je dostići prijeratnu proizvodnju od 3.000 tona.

  • 326
  • 16
  • 0

U Bratuncu je proteklog vikenda, 26. i 27. lipnja 2015. godine, održan 9. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma - Dani maline. Sajam je svečano otvorio načelnik općine Bratunac, Nedeljko Mlađenović, a otvaranju su prisustvovali i ambasadori Srbije i Holandije, Stanimir Vukičević i Jurriaan Kraak.

U sklopu sajma održan je i Gastrofest ali i predavanja o plasteničkoj proizvodnji i proizvodnji jagoda.

Proizvodnja maline za mnoge je porodice u ovom kraju jedini izvor prihoda, a mnogi i pomoću uzgoja malina nadopunjuju kućni budžet. Koliko je uzgoj malina značajan u ovom kraju, potvrđuje i podatak da danas u općini Bratunac egzistira oko 1.500 proizvođača ove vrste voća, a njihov broj kontinuirano raste. Cilj proizvođača općine Bratunac je dostići prijeratnu proizvodnju od 3.000 tona.

Načelnik općine, Nedeljko Mlađenović, za Oslobođenje je istakao kako je Bratunac centar regije kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, a malina u toj priči ima posebno mjesto jer njena proizvodnja rezultira velikim profitom po jedinici površine pa se poljoprivredni proizvođači najčešće odlučuju upravo za tu proizvodnju.


Tagovi

Bratunac Dani maline Nedeljko Mlađenović Uzgoj malina Stanimir Vukičević Jurriaan Kraak Gastrofest Plastenička proizvodnja