Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna izložba
  • 18.09.2023. 13:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Rogatica

Održan čuveni rogatički sajam - ko ima najbolje junice, krave...

Poljoprivrednici su predstavili rasna grla, skorup-kajmak, krompir i druge tradicionalne domaće proizvode.

Foto: Općina Rogatica
  • 95
  • 53
  • 0

Više od 100 izlagača rasnih grla stoke i poljoprivrednih proizvoda s područja sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije, okupilo se jučer u Rogatici na 57. regionalnoj poljoprivrednoj izložbi i sajmu.

Poljoprivrednici su predstavili rasna grla, skorup-kajmak, krompir i druge tradicionalne domaće proizvode.

Izabrana najbolja grla

Stručna komisija je ocjenjivala "zreli" i "mladi" skorup-kajmak iz vlastite proizvodnje domaćica, a najuspješnijima su uručene nagrade i priznanja.
Također, ocjenjivane su i nagrađene - u govedarstvu junice dobi preko 12 mjeseci, gravidne junice i krave od prve do četvrte laktacije, pojedinačno od proizvođača koji uzgaja najmanje tri priplodna grla.

Simentalke osvojile prva mjesta

Simentalka poljoprivrednice Svjetlane Ćebić iz Rogatice pobijedila je u kategoriji preko 12 mjeseci, a ona vlasnika Nedeljka Nikolića u kategoriji steonih junica. Prvo mjesto odnijela je i simentalka Drage Karišika u kategoriji krave.

U ovčarstvu su ocjenjivane dvizice i priplodne ovce u kolekcijama od po pet grla od proizvođača koji uzgajaju najmanje 50 priplodnih grla. Oplemenjena pramenka Slavke Purkovića najbolja je ovca u kategoriji dvizice, a Milana Bojovića u kategoriji ovce.

U kozarstvu su ocjenjivane jarice i priplodne koze u kolekcijama od po pet grla, od proizvođača koji uzgajaju najmanje 20 priplodnih grla. Alpina Spasoja Čamura najbolja je priplodna koza.

Đerić ima najbolje konje

Dodijeljene su nagrade i u konjarstvu, a prva mjesta u obje kategorije (kobila i pastuh) odnijela su grla arapske rase, vlasnika Milenka Đerića iz Rogatice.

Ko ima najbolji krompir?

Veliku pažnju na čuvenom rogatičkom sajmu svakako je dobio brend ove regije - rogatički krompir. Poljoprivrednik Dragomir Džida, već 40 godina uzgaja krompir, istakao je kako je riječ o proizvodnji koja se prenosi s koljena na koljeno. Pronosom, a i cijenama su prezadovoljni.

"Da bude svaka ovakva godina mi bi bili zadovoljni", kaže Džida, čiji je sjemenski krompir osvojio prvo mjesto na ovoj manifestaciji. 

Nagrade i priznanja uručeni su i najboljim proizvođačima i merkantilnog krompira, skorup-kajmaka te tradicionalnih domaćih proizvoda i kućne radinosti. Rezultate možete pogledati ovdje.


Fotoprilog


Tagovi

Rogatički sajam Poljoprivredna izložba Rogatički krompir


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.