Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 09.04.2024. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Noviteti 91. Sajma poljoprivrede: Mehanizacija na struju i hidrogen

IMT će predstaviti traktor E30 na električni pogon, ali i onaj koji koristi hidrogen kao gorivo od 55 KS, najavila je generalna sekretarka Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Marija Antanasković, povodom 91. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu

Foto: Julijana Kuzmić
  • 97
  • 33
  • 0

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, 91. po redu, ove godine biće podignut na viši nivo, odnosno biće "evropejskiji", kako je opisao generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić. Ovakav cilj i veliki apetit nije bez razloga. Evropska unija je generalni partner koja će predstaviti IPARD mjere i biti otvorena za sva pitanja posjetilaca.

"Želimo da srpski seljak dobije informaciju kako da aplicira, šta može da dobije od subvencija, koja su to bespovratna sredstva i na koji način može da dobije odgovor", naglasio je Lovrić opisujući Uniju kao "ekskluzivnog partnera".

Želimo da srpski seljak dobije informaciju kako da aplicira, rekao je Lovrić (u sredini)

A za šta mogu proizvođači da apliciraju, bližu informaciju na konferenciji za štampu, dao je direktor prodaje kompanije AgroTECH Dejan Zorić.

"Na našem štandu, gdje ćemo imati izloženo oko stotinjak mašina od traktora do priključaka, iskoristit ćemo priliku da što više promovišemo IPARD i damo saznanja ljudima, kako mogu da kupe 'ozbiljne i skupe' mašine i dobiju maksimalnu podršku od države, odnosno 65 posto", rekao je Zorić ispred firme koja posluje i na tržištu Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

IMT Tafe sa više premijera

Posebni noviteti dolaze upravo iz oblasti mehanizacije. Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije nastupit će sa svojih 17 članica i njihovom "bogatom izložbom".

Imaćemo izloženo preko stotinjak mašina, kaže Zorić

"Fabrika poljoprivrednih mašina iz Boljevca izložit će svoju ponudu kosilica i malčera i oko 15-ak traktora Solis, a kuriozitet će biti robot koji je nastao u saradnji ove kompanije i Mašinskog fakulteta u Nišu. Almex će predstaviti program CLAAS, a poseban akcenat će biti na kombajnu Evion. IMT će imati više premijera zahvaljujući saradnji sa matičnom kućom TAFE - predstavit će traktor E30 na električni pogon, ali i onaj koji koristi hidrogen kao gorivo od 55 KS. Posebno će biti prikazan traktor Magna", najavila je generalna tajnica Udruženja Marija Antanasković i dodala da naročita 'poslastica' stiže u vidu Fendta 728 vario DP, koji je proglašen za traktor 2023. godine.

Pored ovih imena, imat će šta da pokažu i kompanije Milurović Komerc, Agrimatco, Livona, Delta Agrar i drugi.

Najveći traktor gusjeničar John Deere 8RX

Na sajmu koji će trajati od 18. do 23. maja, svi ljubitelji velikih agregata moći će da učestvuju u Poklon-igri, gdje je glavna nagrada traktor marke John Deere 5045D, bez prednje vuče, koji je obezbijedila kompanija Kite DOO.

"Za ovu godinu smo spremili novosti koje se odnose na buduću poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji, gdje će se prinosi zadržati na trenutnom nivou ili da se povećaju uz optimalno korištenje određenih inputa za uništavanje korova i iskorištavanje hraniva u zemlji. Po prvi put ćemo prikazati Furrier prikolice, koje su izmijenjene prema sugestijama poljoprivrednika. Prikazat ćemo i najveći traktor sa gusjenicama 8RX - što je potpuno novo", rekao je direktor prodaje kompanije KITE Vladimir Labus i dodao da posjetioce štanda očekuju i novine iz oblasti drugih priključnih mašina kao što su sijačice, drljače i hederi za maksimalno smanjenje gubitaka tokom žetve.

Među darodavcima poklon igre biće i kompanija "MBV" iz Vršca koja se već na Poljoprivrednom sajmu pojavljuje 33. put i izlaže isključivo priključne mašine.

Poseban novitet je sijačica na elektropogon, najavljuje Milinković

"Ove godine ponudit ćemo tanjuraču ILGI, koja će imati čelične nosače radnih organa i sjeckalicu ispred baterija, te će biljnu masu dodatno usitniti i pomiješati sa zemljom. Imat ćemo i kombinovanu mašinu sa dvije baterije diskosne i dva reda razrivačkih organa. Treći novitet dolazi iz preduzeća Ozduman - baterija za sijačicu na elektropogon, pa će sjetva biti moguća sa mnogo većom brzinom, ali sa istom ili čak i boljom preciznošću", konkretno je najavio Blagoje Milinković iz "MBV"-a.

Cijena karte

Za 91. Međunarodni sajam poljoprivrede prijavljeni su izlagači iz Srbije i oko 40 zemalja. Među njima su Italija, Holandija, Crna Gora, Rumunija, Indonezija, Španija, Bosna i Hercegovina, Češka, Mađarska...

Pored mehanizatorskog programa, posebnu pažnju zauzeće nacionalna Izložba stoke sa Izložbom genetskih potencijala. Prema najavama Lovrića, ni ove godine neće biti izložba svinja, a živine se razmatra, dok izložba nekonvencionalnog stočarstva donosi pčelarstvo i ribarstvo. Atrakcija za posjetioce će biti i javno ocjenjivanje goveda, konja i ovaca. Dan stočara sa defileom nagrađenih grla je tradicionalno četvrtkom.

Izložba stoke sa Izložbom genetskih potencijala

Segmenti i ovog Poljoprivrednog sajma su Izložba organskih i proizvoda sa oznakama geografskog porijekla i "Srpski kvalitet", piva zanatskih proizvođača, kao i drugih prehrambenih proizvoda. U Kongresnom centru "Master" već je zakazan veliki broj stručnih i poslovnih skupova - konferencija, foruma, promocija, prezentacija. Kao i ranije, generalni sponzor je Globos osiguranje, Al Dahra - Zlatni sponzor, Banka Poštanska štedionica - Banka partner, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Pokrovitelj izložbe stoke, Izložbe organske proizvodnje, kao i Pokrajinska Vlada sa sekretarijatima za poljoprivredu i privredu i Grad Novi Sad.

Karte su već u prodaji, a ove godine cijena regularne karte je 800 dinara (13,40 KM), kolektivne za 15 i više osoba su 600 (10 KM) dinara, što se ne odnosi na posjete đaka za koje je ulaznica 400 dinara (7 KM), kao i za penzionere i djecu do 14 godina. 


Tagovi

Međunarodni poljoprivredni sajam Novosadski sajam Izložba stoke Izložba mehanizacije Traktori na električni pogon Traktor na hidrogen Robot Blagoje Milinković Nikola Lovrić Dejan Zorić Vladimir Labus Marija Antanasković


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner