Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kongres peradarstva
  • 11.05.2023. 10:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Nikšić: Ako bude potrebe revidirat ćemo programe poticaja

Nećemo odmah obećavati, ali trudit ćemo se da znatno poboljšamo sadašnju situaciju, rekao je premijer FBiH, Nermin Nikšić.

Foto: Vlada FBiH
  • 154
  • 15
  • 0

Prvi međunarodni kongres peradarstva Bosne i Hercegovine otvoren je sinoć u Banjoj Luci, a trajat će do 12. maja. Iz zemalja regije, Evropske unije, Amerike, te drugih država prisustvuje oko 300 učesnika. Cilj događaja je, uz ostalo, da se proširi spisak proizvoda iz BiH koji se mogu plasirati na tržištima EU.

Podršku ovom privrednom skupu dale institucije BiH i oba bh. entiteta s ciljem unapređenja sektora peradarstva.

Domaća proizvodnja najvažniji segment

U svom obraćanju premijer FBiH, Nermin Nikšić, je naglasio kako napredak naše privrede i ekonomije neće biti uvjetovan entitetskim granicama i da je problem peradara isti na cijeloj teritoriji BiH. Istakao je da Vlada FBiH i resorno federalno ministarstvo kroz poticaje nastoje osigurati podršku poljoprivrednom sektoru, ali da će se raditi na tome da ona budu veća, posebno za peradarstvo, koje je od lani u sistemu poticaja.

Domaća proizvodnja je najvažniji segment razvoja, poručio je Nikšić

"Sagledat ćemo stanje, možda će biti potrebno revidirati programe, kako bi rješenja bila bolja, a poticaji veći. Nećemo odmah obećavati, ali trudit ćemo se da znatno poboljšamo sadašnju situaciju", rekao je Nikšić.

Dodao je da je upoznat i s drugim problemima s kojima se susreće sektor peradarstva u našoj zemlji, pa tako i pitanjima plasmana proizvoda, proizvodnih kapaciteta i nedostatka radne snage. Naglasio je kako je domaća proizvodnja najvažniji segment razvoja.

"Nosimo odgovornost kao vlast da omogućimo poboljšanje uslova i stanja, a od građana očekujemo da kupovinom domaćih proizvoda doprinose razvoju naše privrede i ekonomskog ambijenta", zaključio je u Nikšić.

Šansa u proizvodnji hrane za perad

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić naveo je da je u prethodnom periodu produktivnost peradarske proizvodnje u Federaciji, kako u proizvodnji mesa, tako i jaja, imala pozitivan trend, te da u poređenju sa evropskim standardima i zemljama regiona postoji potreba za njenim daljnjim povećanjem.

Ministar Hrnjić na 1. Međunarodnom kongresu peradarstva BiH

Podsjetio je da je Programom novčanih podrški za peradarsku proizvodnju u FBiH u prošloj godini izdvojeno 1,4 miliona KM, od čega je realizirano više od milion maraka. "Prošle godine je uvedena i mjera kojom potičemo uzgoj brojlera, a već u ovogodišnjem programu smo povećali izdvajanja za sve mjere, pa tako i one u peradarstvu. Prema našim izvorima, 275.000 tona hrane je potrebno za uzgoj peradi, a mi proizvodimo 80.000 tona", rekao je Hrnjić dodavši kako ovu šansu svakako treba iskoristiti i popuniti domaćom proizvodnjom.

Ko može aplicirati za podršku po modelu ruralnog razvoja?

Naglasio je da domaćim proizvođačima na raspolaganju stoje i mjere podrške investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, u okviru Modela ruralnog razvoja.

Organizatori Kongresa su Koordinacioni odbor peradara/živinara BiH, Udruženje peradara Federacije BiH i Udruženje živinara "Zajednica živinara R-S".


Tagovi

Kongres peradarstva Nermin Nikšić Kemal Hrnjić Koordinacioni odbor peradara Udruženje peradara FBiH Zajednica živinara RS Poticaji peradarstvu


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.