Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Objavljen nacrt
  • 10.05.2023. 12:00

Ko može aplicirati za podršku po modelu ruralnog razvoja?

Minimalna prihvatljiva vrijednost ulaganja po zahtjevu, koja je predmet podrške, sa uključenim PDV-om, je 2.000 KM za fizička lica i obrte, odnosno 4.000 KM za pravna lica.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.052
  • 64
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je Nacrt pravilnika o uslovima i načinu ostvarenja novčanih podrški po modelu ruralnog razvoja. On obuhvata troškove ulaganja u nabavku poljoprivrednih mašina i priključaka, opreme, rasplodne stoke, izgradnju obejakata, podizanje nasada, legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanju okolišnih standard te certificiranje organske proizvodnje.

Minimalna prihvatljiva vrijednost ulaganja po zahtjevu, koja je predmet podrške, sa uključenim PDV-om, je 2.000 KM za fizička lica i obrte, odnosno 4.000 KM za pravna lica, osim za certificiranje organske proizvodnje. Maksimalna vrijednost nije ograničena.

Mašine i uređaji

Podrška u okviru ove mjere odnosi se na ulaganje u kupovinu novih poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja, odnosno onih iz uvoza starosti do pet godina na dan fakturisanja, obavljenu u periodu od 1. avgusta prethodne do 1. avgusta ove godine. Podrazumijeva nabavku svih vrsta poljoprivrednih mašina neophodnih za osnovnu djelatnost PG, priključnih uređaja, uređaja i opreme za preciznu poljoprivredu (IT sistemi, dronovi, oprema za navigaciju poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja na parcelama i slično). 

Klijent koji u RPG-u ima upisano do 5 ha obradivog poljoprivrednog zemljišta može u okviru ovog programa podnijeti zahtjev za podršku za najviše jedan traktor. Za svaki dodatni poljoprivredni traktor mora imati upisanih dodatnih 10 ha obradivog zemljišta.

Investicije u stoku i opremanje

Poticaj za ulaganje u kupovinu rasplodne stoke, odnosi se na nabavku rasplodnih junica, nazimica, ovaca i koza obavljenu u periodu od avgusta prošle do istog mjeseca ove godine, a zahtjev se također podnosi do 5. avgusta.

U okviru ovog modela, aplicira se i za podršku ulaganju u izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata na PG i podizanju višegodišnjih nasada.

Poticaji se, pored ostalog, mogu ostvariti za izgradnju ili rekonstrukcija štala, objekata za skladištenje hrane za životinje i pojilišta, skladišnih kapaciteta za sakupljanje i odlaganje čvrstog, polutečnog i tečnog stajskog gnoja, uključujući ugradnju opreme, stočne vage, kod mesnog govedarstva i za mreže puteva unutar PG te izgradnju fiksne ograde za travnjake što važi i za ovčarstvo i kozarstvo.

Također, odnosi se i na izgradnja ili rekonstrukciju staklenika i plastenika (samo polietilenska folija min. 200 mikrona) za proizvodnju povrća, voća i cvijeća, uključujući prostor za ugradnju sistema grijanja, rezervoare za vodu i prostore za sistem navodnjavanja, objekata za skladištenje voća, povrća, stonog grožđa, cvijeća, žitarica, kao i podizanje rasadnika i nasada voća te drugo.

Detaljno objašnjene prihvaltljive investicije po sektorima pogledajte u dokumentu ispod teksta. Primjedbe, prijedloge i sugestije na ovaj Nacrt pravilnika dostavljaju se FMPVŠ najkasnije do 18. maja ove godine, elektronski, putem propisanog obrasca, na e-mail: pejo.janjic@fmpvs.gov.ba ili u pisanoj formi na adresu: Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ul. Hamdije Čemerlića br. 2, 71000 Sarajevo.


Dokumenti


Tagovi

Poticaji Novčana podrška Model ruralnog razvoja Nabavka traktora Kupovina stoke


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.