Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumarska konferencija
  • 02.04.2019. 18:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Kupres

Nedostatak radnika - jedna od tema konferencije Budućnost šumarstva i prerade drva u BiH

Cilj je artikulirati važne teme, poput nedostatka radne snage, obuhvatnog i kompleksnog razminiranja šuma koje se odvija presporo, ali i oko obrazovnog sustava i primjene novih tehnologija, bez čega nema sektorske budućnosti.

Foto: Bigstockphoto/Kletr
  • 124
  • 9
  • 0

Četvrtu godinu za redom Kupres postaje mjesto središnjeg okupljanja u području šumarstva i prerade drva u BiH. ŠGD Hercegbosanske šume, u suradnji s Hrvatskim drvnim klasterom i Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH, organizira konferenciju pod nazivom: Budućnost šumarstva i prerade drva u Bosni i Hercegovini koja će se održati 4. i 5. aprila 2019. u hotelu Adria Ski na Kupresu, stoji u najavi Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

Ovogodišnja konferencija na Kupresu obrađuje važne sektorske teme kako bi se osigurala šira društvena i politička podrška te još bolja vidljivost sektora u lokalnim i europskim medijima. Cilj je artikulirati važne teme, poput nedostatka radne snage, obuhvatnog i kompleksnog razminiranja šuma koje se odvija presporo, ali i oko obrazovnog sustava i primjene novih tehnologija, bez čega nema sektorske budućnosti. 

Organizatori žele otvaranjem osjetljivih sektorskih tema osigurati dobru podršku lokalnim industrijama koje se temelje na šumama, jer u Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama JIE, još uvijek nema drugih, sličnih i toliko konkurentski perspektivnih sektora, koji istovremeno garantiraju lokalnu zaposlenost te kroz međunarodnu konkurentnost osiguravaju važne devizne prihode. 

Šumarstvo i pripadajući sektori su direktno uključenji u EU okolišne i energetske politike i u BiH mogu biti primjer dobrog i uspješnog povlačenja sredstava iz EU fondova. 

Ovom skupu prisustvovat će predstavnici Federalne uprave za šumarstvo i sektora šumarstva Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

S obzirom na tematiku skupa, iskazan je veliki interes od strane predstavnika javnih poduzeća za gospodarenje šumama u Bosni i Hercegovini (na razini Republike Srpske i Federacije), kao i federalnih jedinica – kantona te javnih poduzeća iz susjednih zemalja regije (Hrvatske šume, Srbijašume, Makedonske šume itd). Osim državnih poduzeća za upravljanje šumama, dolazak su potvrdili i predstavnici privatnih šumarskih asocijacija, sindikata, šumarskih društava, udruženja inženjera i tehničara šumarstva i drvne tehnologije, a poseban je interes i predstavnika akademskog i znanstveno-istraživačkog miljea koji će imati aktivnu ulogu na konferenciji (šumarski fakulteti iz Sarajeva, Zagreba, Banja Luke, Ljubljane itd). 


Tagovi

Šumarska konferencija ŠGD Hercegbosanske šume Šumarstvo Nedostatak radne snage


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...