• AgriBEX
  • 11.12.2017. 09:15

Najveći poljoprivredni sajam u Belgiji - AgriBEX

Sajam AgriBEX u Bruxellesu svakoga dana posjetilo je 20.000 ljudi

  • 182
  • 32
  • 0

U sklopu Evropskog udruženja agrarnih novinara (ENAJ) posjetili smo najveći poljoprivredni sajam u Belgiji - AgriBEX, koji je održan od 05. do 10. decembra 2017.

Sajam je trajao 5 dana, a posjeti ga ukupno nešto više od 100.000 ljudi, koji dnevnu ulaznicu plate 15€ (cca 30KM). Specijaliziran je za tematiku poljoprivrede i održava se u glavnom gradu zemlje piva i čokolade svake druge godine.

Odvija se u zatvorenom sajamskom prostoru Bruxelles Expo, a koncipiran je tako da gotovo dvije trećine zauzima mehanizacija, dok je ostatak namijenjen izložbi stoke, opremi za farme te sekciji vrt i okoliš. Za svakoga ponešto u 9 velikih paviljona.

Opada broj poljoprivrednika u Belgiji

Organizatori kažu kako su uložili velike napore da bi unatoč sve manjem broju poljoprivrednika sajam održali na visokom nivou:

"Broj poljoprivrednih gospodarstava u Belgiji je u padu i trenutno je na razini oko 40.000 proizvođača koji obrađuju cca 1,35 miliona hektara poljoprivrednih površina. Prosječno gospodarstvo obrađuje cca 32 hektara zemlje. Dakle, vrlo veliki izazovi su pred nama svaki sajam."

Izlagači svake godine mijenjaju mjesto na sajmu

Godišnje se na ovom tržištu proda oko 2.500 novih traktora, od kojih je svaki četvrti marke New Holland jer isti ovdje ima i proizvodnju. Izlagača na sajmu kažu ne nedostaje, a u suradnji s njima svaki novi sajam rade tehnološke i koncepcijske iskorake.

"Uspjeli smo s izlagačima naći dogovor da svake godine budu na drugom mjestu unutar sajma. Tako naime kreiramo veći protok ljudi i bolju vidljivost za sve. Morali smo i limitirati izlagačke prostore, jer je veliki interes tvrtki za nastup na ovom sajmu, a ne želimo širiti površine kako sajam ne bi bio prazan. Ovako uvijek ima ljudi", kažu organizatori sajma.

Veliku novinarsku ekspediciju na sajmu je ugostio i poznati belgijski proizvođač cisterni, prikolica i razbacivača Joskin te tom prilikom prezentirao široki asortiman proizvoda, koji svoje kupce ima i na našem tržištu. Upoznali smo vitalnog utemeljitelja brenda Victora Joskin koji i u 70-tim godinama aktivno radi na sajmu.

A kako je bilo na sajmu možete pogledati putem foto-priloga u nastavku.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam Belgija AgriBEX


Autor

Vedran Stapić

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi