Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krivorečka Kosidba
  • 11.06.2022. 12:00
  • Kriva Reka, Zlatibor

Nada posramila gorde domaćine - parirala najboljim koscima na Zlatiboru

U Zlatiborskom selu održano takmičenje kosaca. Među najboljima bila je i jedna žena.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 138
  • 62
  • 0

Kosidba, četvrta po redu, okupila je prošle nedjelje u zlatiborskom selu Kriva Reka, 16 kosaca i vjerovali ili ne, jednu ženu. Ova već tradicionalna manifestacija organizuje takmičenje u najboljem otkosu po dubini i širini.

"Ovi naši vrsni kosci se takmiče u više disciplina. Prvo se takmiče ko ima najljepši, odnosno najbolji otkos, a to znači koliki je otkos po širini, dubini i kako je složen. U drugoj disciplini je takmičenje ko će najbrže pokositi 10 m, ali se takođe boduje širini, dubina i kako je složen otkos", kaže kaže Ljubisav Bata Cerović, koji je domaćin i predsjednik Pjevačkog udruženja Kotren, koje je organizator ove manifestacije.

Autobus pokvario planove

Na zlatiborsku mobu došli su kosci iz sela domaćina Krive Reke, sa Zlatibora iz sela Vilovi i Stubla, Nove Varoši, Čačka, Kraljeva, Mrčajevaca i Ivanjice.

"Bila je i jedna žena kosac, Nada Cerović, a trebalo je da dođu još četiri žene sa Golije, ali im se pokvario autobus. To mi je najžalije", kaže organizator Kosidbe.

Među takmičarima i žena kosac - Nada Cerović

Ali, prije takmičenja ispoštovani su svi tradicionalni običaji.

"Prvo se svi poslužimo hljebom i soli, a onda kose idu na otkivanje. Ovo je bila prilika da ostali gosti vide jednu od starih vještina, ručno otkivanje kose za koju je potrebno ne samo dobro oko, već dobar alat (čakanac i bakvica) kao i izuzetna vještina otkivanja kose koju Zlatiborci prenose generacijama unazad. A tek onda ide takmičenje."

Za najboljeg kosca proglašen je Milojko Šiš Udovičić iz Stubla, dok je treće mjesto zauzela upravo žena Nada Cerović.

"Ne mogu da čekam muža da pokosi"

S obzirom na mišljenje da je ručno košenje "muški" posao, dama iz Krive Reke je svojim učešćem demantovala pretpostavku i za veoma kratko vrijeme, pokosila svoj dio livade.

"Nisam ja neki profesionalni kosac. Ali, volim da kosim. Još kao mlada kosila sam dvorište ili negdje gdje treba nešto da se pokosi. Nisam mogla da čekam muža ili nekog tamo da mi pokosi. Inače, u košenju treba malo vještine. Žao mi je što nisu došle te žene koje su najavljene. Znam da je u prethodne dvije godine dolazila jedna žena sa Javora, koja je kosila baš kao neki muškarac", kaže Cerovićeva sa osmijehom.

Najstariji učesnik je Ljubinko Aleksić iz Krive Reke sa 83 godine, a najmlađi kosac je jedanaestogodišnji Danilo Duković iz Bele Reke.

Pravilno držanje i zamah

Iskusni kosci su dali nekoliko savjeta za pravilno i lakše košenje. Oni kažu da ova vještina zavisi od održavanja kose oštrom i ravnomjernim zamasima. Prvo pravilo je da se stoji opušteno i da noge budu razmaknute oko pola metra, uz mali iskorak desnom nogom. Na kosi postoje ručice na dršci. Desna ruka treba da bude na donjoj dršci, a kosac stoji sa strane od oštrice koja je usmjerena ispred njega.

Košenje se počinje zamahom desnom ruke ispred desne noge držeći oštricu tek malo iznad površine zemlje. Zatim se lagano zamahne kosom, pri čemu se oštrica drži ravnomjerno, sve dok desna ruka ne bude ispred lijeve noge. Zatim se zamahne kosom nazad u početni položaj i sve se ponovi uz lagano kretanje naprijed. I još jedan neophodan savjet: potrebno je da se oštrica kosa često oštri brusnim kamenom, odnosno brasačem.

Košenje se počinje zamahom desnom ruke ispred desne noge

Nakon završenog takmičenja, slijedilo je pjevačko nadmetanje pod nazivom "Zapjevaj grlo moje zlatiborsko" u kome su se nadmetale muške pjevačke grupe, kao i parovi u pjevanju iz vika. Zatim je uslijedilo gošćenje vojničkim grahom i za ovu priliku je spremljeno 220 kg graha.

Njegovanje tradicije

Organizator, kao i učesnici programa ispunili su zadati cilj, a to je ručno košenje zlatiborskih livada, odnosno simbolično predstavili zlatiborsku mobu, praćenu udruženim radom uz nezaobilazni trubački orkestar i tradicionalno okrepljenje u pauzama.

Prva krivorečka Kosidba održana je 2. juna 2018. godine. Prvi otkos je napravio Bata Cerović.

"Sada, kada se uporede ovo tradicionalno košenje sa kosom i košenje trimerom i raznim kosilicama, jasno je da je današnjim koscima posao mnogo olakšan. Ali, mi ovdje čuvamo i njegujemo tradiciju zlatiborskih sela", dodao je Cerović.


Tagovi

Kosidba Kosa Zlatiborska moba Nada Cerović Ljubisav Bata Cerović Čakanac i bakvica


Autorica

Zvezdana Gligorijevic

Više [+]

Novinarka više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki dio Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.