Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći proizvodi
  • 08.11.2018. 12:30

Na desetine proizvođača najavilo dolazak na Festival domaćih proizvoda koji je nastao iz projekta Kupuj domaće - ulaži u Srpsku

Krajem prethodne i početkom ove godine, članovi UMEK-a sproveli su istraživanje o preferencijama domaćih potrošača ka domaćim proizvodima i došli do zaključka da je u RS potreban projekat ovoga tipa, pomoću kojeg će se uz komunikaciju i promociju domaćih proizvođača, stupiti u kontakt sa kranjim potrošačem

Foto: Bigstockphoto/Kzenoon
  • 342
  • 65
  • 0

Udruženje mladih ekonomista (UMEK) već nekoliko mjeseci radi na projektu "Kupuj domaće – ulaži u Srpsku!" s ciljem povezivanja domaćih proizvođača sa kranjim potrošačem! Vođeni idejom da omoguće proizvođačima iz RS da izađu iz anonimnosti te efikasno promovišu svoje proizvode i povežu se sa kupcima, grupa mladih ekonomista je u proteklih par mjeseci intenzivno radila na promociji domaćih proizvoda, a za naredni period najavljuju brojne aktivnosti i edukacije na tu temu. Jedna od tih aktivnosti je i Festival domaćih proizvoda koji će se održati 13. decembra u svečanom salonu "Stara Ada" u Banjaluci, gdje se očekuje predstavljanje preko 40 izlagača iz RS.

Na desetine proizvođača najavilo dolazak na Festival

Goran Vučić, predsjednik Udruženja mladih ekonomista, kaže da će ovaj Festival biti kruna prvog dijela njihovog projekta. 

"Planirano je da preko 40 izlagača, prije svega iz oblasti proizvodnje hrane i pića, predstavi svoje proizvode i dogovori potencijalnu saradnju. S ponosom možemo reći da je zainteresovanost velika i da imamo slobodnih još desetak štandova. Pored izlaganja domaćih proizvoda, obezbijedili smo i muzički sadržaj, takođe domaćeg karaktera, te promociju kratkog video spota koji snimamo", ističe Vučić. Dodaje da na Festivalu mogu učestovati svi registrovani proizvođači koji rade i proizvode na teritoriji Republike Srpke.

Cilj ovakvih događaja, kako kaže Vučić, i jeste da povežu velike proizvođače sa malim i mikro biznisima. Za sada imaju prijavljene velike kompanije iz RS, kao i mala gazdinstva i samostalne preduzentike.

Kako je sve počelo

Vučić pojašnjava da je UMEK mlada organizacija, koja formalno postoji tek godinu dana i do sada ima preko 100 članova. Govoreći o tome kako se rodila ideja o pokretanju kampanje Kupuj domaće – ulaži u Srpsku!, Vučić kaže da je do toga došlo nakon niza naučnih i stručnih radova.

U oktobru je održano predavanje na temu Pravne zaštite domaćih proizvoda

"Nekoliko članova UMEK-a je radilo kako naučne, tako i završne diplomske teze na ovu temu, i iz toga se rodila ideja. Krajem prethodne i početkom ove godine, sproveli smo istraživanje o preferencijama domaćih potrošača ka domaćim proizvodima i došli do zaključka da nam je potreban projekat ovoga tipa, pomoću kojeg ćemo uz komunikaciju i promociju domaćih proizvođača, stupiti u kontakt sa kranjim potrošačem. Iz toga se rodila ideja o pokretanju projekta Kupuj domaće – ulaži u Srpsku!", pojašnjava nam Vučić. Dodaje da je projekat zvanično počeo u septembru ove godine, te da su od tada do danas, obišli brojne kompanije i male proizvođače iz RS, gdje su razgovarali sa rakovodstvom i zaposlenima, te promovisali njihove proizvode.

Spotovi i edukacije kao pomoć proizvođačima 

Pored samih posjeta, kako objašnjava Vučić, članovi UMEK-a snimaju i kratki video spot sa kadrovima domaćih proizvođača, u kojem će iskazati svoj stav o važnosti kupovine proizvoda iz Republike Srpske. 

"U oktobru smo organizovali, uz pomoć naših partnera, korisno predavanje na temu Pravne zaštite domaćih proizvoda gdje su se mogli čuti načini i modeli pravne zaštite proizvoda ili intelektualne svojine", ističe Vučić. Predavanje, na kojem je bilo preko 50 posjetilaca, imalo je za cilj edukaciju posjetilaca u vezi sa pravnim aspektima zaštite domaćih proizvoda. Neke od tema koje se su spomenute tokom predavanje su zaštita žiga, patenata, softverskih i sličnih prava, nakon čega je uslijedila diskusija o načinima i važnosti zaštite proizvoda. 

Planiraju proširenje i na ostale gradove

Vučić ističe da su do sada razgovarali sa više od 20 privrednika i da su svi pozitivno reagovali na ovu inicijativu. Vjeruje da će i u buduće nailaziti samo na pozitivne reakcije. Vučić ističe da Festival neće značiti kraj njihovih napora na promociji domaćih proizvoda, jer i za narednu godinu planiraju brojne aktivnosti i edukacije na ovu temu. Cilj im je i organizacija sličnog festivala ali iz neke druge oblasti proizvodnje.

"Postoji mogućnost da proširimo našu aktovnost i na ostale gradove, što u velikoj mjeri zavisi od podrške sponzora i nadležnih institucija", ističe Vučić.

Za kraj je pozvao sve one koji žele da svoje proizvode i preduzeće predstave široj javnosti, potencijalnim kupcima i saradnicima, da pišu na email info@umek-rs.com ili pozovu broj +387 65 343 600 i +387 65 262 998.


Tagovi

Kupuj domaće Projekat Festival domaćih proizvoda Udruženje mladih ekonomista Goran Vučić


Autorica

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.