Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 20. Međunarodni sajam gospodarstva
  • 05.04.2017. 10:00

Mostarski sajam - idealna prilika za izvoz u Kinu

Čak 800 izlagača iz 30 zemalja predstavljaju svoje proizvode na 20. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru! Sajam traje do 8. travnja, a ovogodišnji partner je Republika Hrvatska.

Foto: komorabih.ba
  • 351
  • 23
  • 0

Čak 800 izlagača iz 30 zemalja okuplja ovogodišnji, jubilarni 20. međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2017. Ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska, čiji je premijer Andrej Plenković otvorio petodnevnu gospodarsku manifestaciju.

Europski put, rekao je Plenković, jamči prosperitetnu BiH, te će se on za taj put zalagati. Dodao je kako je Hrvatska do sada u BiH uložila milijardu eura i da je njezin najveći ulagač, te napomenuo kako su Hrvatska i BiH važni trgovinski partneri i da razmjena, vrijedna 1,8 milijardi eura, ima odličnu perspektivu. Govoreći o Mostarskom sajmu, kazao je kako je riječ o jednom najreferentnijih sajmova na jugoistoku Europe koji, i sa svojim bitnim političkim aspektom, doprinosi poboljšanju općeg ozračja suradnje država na ovom području.

Vodeća gospodarska manifestacija

Prigodnim govorom na otvaranju Mostarskog sajma obratio se i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić koji je kazao da, iako su sajamske aktivnosti u regiji u krizi, Mostarski sajam iz godine u godinu napreduje.

"Mostarski sajam postao je vodeća gospodarsko manifestacija u BiH ali i šire, a to dokazuje i ovogodišnja nazočnost lidera iz cijele regije", naglasio je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su i brojni državnici iz regije i svijeta, među ostalima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu. Oni su, nakon otvorenja, zajedno s najvišim državnim dužnosnicima BiH, obišli sajamski izložbeni prostor.

Istoga dana, na štandu Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, otvoren je "Sajam vina i poljoprivrednih proizvoda zemalja 16+1".

Proizvodimo kvalitetna vina

Kako je istaknuto, Narodna Republika Kina godišnje uveze vina iz cijelog svijeta u iznosu od tri milijarde eura i Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, koji je otvoren jučer, dobra je prilika da se iskoriste te mogućnosti. Takođe, istaknuto je da se u regionu proizvode kvalitetna vina po evropskom standardu, s geografskim porijeklom, i da se vino s prostora ovog regiona izvozi u NR Kinu.

Zamjenik ministra Qu Dongyu naglasio je da je Kina u potpunosti posvećena implementaciji smjernica sa samita u Rigi i želi saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope, želi promovirati sve potencijale koje ove zemlje imaju, te graditi prijateljstvo i pružiti ruke jedni drugima.

Foto: komorabih.ba


Tagovi

Sajam gospodarstva Mostar Andrej Plenković Mladen Ivanić Kina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.