Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro forum
  • 13.04.2022. 10:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Mogu li mladi agronomi novim trendovima spasiti bh. poljoprivredu?

Studenti iz Tuzle žele pokazati kako poljoprivreda više nije buđav hljeb i da nije srp i motika kao nekada, već da predstavlja perspektivnu budućnost.

Foto: Belmin Mehanović
  • 427
  • 237
  • 2

Studenti iz Tuzle pokrenuli su organiziranje foruma mladih YAFT, prvog ovakvog tipa u regionu, u cilju afirmacije i širenja vidika budućih akademskih građana iz sektora agrara. Bit će ovo prilika za dodatna predavanja, profesora iz uskih grana poljoprivrede, a u planu su i posjete farmama i uzgojnim pogonima povrća.

Na samo ideju su došli studenti tehnološkog fakulteta, odsjeka Agronomija. Jedan od začetnika je student smjera biljne proizvodnje, Nedžad Šeper koji kaže da je inicijativa, kao i kod ostalih, proizašla iz određenog problema ili potrebe: "U ovom slučaju, problem je to što mladi agronomi i studenti agronomije/poljoprivrede nemaju mnogo prilika za okupljanje, upoznavanje i druženje."

Youth Agro Forum Tuzla ima za cilj okupiti što veći ovih agronoma, pružiti im nova znanja i iskustva te omogućiti upoznavanje i stvaranje novih poslovnih konekcija sa kolegama iz regiona.

Mnogo je stavki koje ometaju razvoj, kaže Nedžad

Želi im se pokazati da je uz konkretna znanja i predan rad moguće osigurati kvalitetan život i u našoj zemlji. Jedan od načina je i bavljenje poljoprivredom, kako kroz poziv agronoma, tako i kroz proizvodnju hrane.

Ciljevi foruma

Nedžad kaže da je budućnost na mladima, njemu i njegovim kolegama, te da ju oni moraju iznijeti na svojim leđima: "Uz adekvatnu pomoć sistema, možemo poboljšati stanje u poljoprivredi. Mladi lakše prihvataju nove trendove i to je jedini put ka tome da naši poljoprivrednici postanu konkurentni na evropskom i svjetskom tržištu."

Jasan je cilj foruma, dakle reanimacija i afirmacija studenata, ukazivanje da poljoprivreda više nije buđav hljeb i da nije srp i motika kao nekada, već da predstavlja perspektivnu budućnost. Ovime ih žele podstaći da se aktivno bave poljoprivredom, kroz primarnu proizvodnju.

Primjena drona u zaštiti voćaka i vinove loze

Pored toga što je poljoprivreda dobar izvor zarade, ona je i odličan način da se znanje stečeno kroz studije sprovede u praksu i time stekne iskustvo koje se dalje može primjenjivati na različite načine.

"Svjesni smo da su potencijali naše zemlje vezani za poljoprivredu veliki, međutim, veoma malo iskorišteni. Obradive površine, povoljna klima te tradicija su samo neke od stvari koje omogućavaju bavljenje poljoprivredom. Nažalost, mnogo je stavki koje ometaju razvoj, a jedan od načina da se to prevaziđe je jasno definisana strategija razvoja poljoprivrede" dodao je naš sagovornik.

Studenti će se posvetiti gorućim pitanjima

Aktivnosti koje će se održati u sklopu foruma se mogu podijeliti u dva dijela - edukativni, koji će se realizovati kroz predavanja, panel diskusiju te stručne posjete poljoprivrednim proizvodnjama na području Tuzle i okoline. Drugi dio se odnosi na brojne aktivnosti koje će omogućiti upoznavanje, druženje, razmjenu mišljena i iskustava te stvaranja poslovnih veza između učesnika.

Youth Agro Forum Tuzla će kroz predavanja eminentnih stručnjaka i mladih agronoma obuhvatiti sve grane poljoprivrede. Govorit će se o voćarstvu, povrtlarstvu, ratarstvu, navodnjavanju, stočarstvu, pčelarstvu, proizvodnji stočne hrane, marketingu u poljoprivredi.

Goruća pitanja

Trenutna situacija u poljoprivredi je i više nego haotična, pa će se dotaći i gorućih pitanja. Cijene gnojiva i ostalog repromaterijala svakodnevno se povećavaju što u velikoj mjeri utiče na proljetnu sjetvu. Kroz dijalog sa svim učesnicima foruma sumirat će se iskustva te pokušati pronaći barem fiktivno rješenje za ovu situaciju, što kasnije može pomoći samim studentima u rješavanju ovakvih problema.

"Pokušajmo svaki dan nauče nešto novo. Znanje i rad čine jedini ispravan put prema uspjehu mlade osobe" poručio je Nedžad.

Forum će se održati 14. i 15. maja na Tehnološkom fakultetu u Tuzli. Za više informacija svi zainteresovani mogu posjetiti njihove oficijalne stranice na Instagramu i Facebooku. Tamo će pronaći detaljnije informacije o forumu te kako se mogu prijaviti.


Tagovi

Agrar Agronomija Youth Agro Forum Tuzla Studenti Nedžad Šeper YAFT


Autor

Belmin Mehanović

Više [+]

Student četvrte godine agronomije na Univerzitetu u Tuzli. Fasciniran prirodom i prirodnim procesima, vezan za zemlju.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas