Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetni sajam
  • 19.04.2022. 16:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Modriča

Modrički poljoprivrednici i ove godine će dobiti plastenike

Opština Modriča je u budžetu planirala poticaje za razvoj poljoprivrede i sela u iznosu od 200.000,00KM, a kroz razne projekte nastoji obezbijediti i dodatna sredstva

Foto: Općina Modriča
  • 114
  • 83
  • 0

Proljetni sajam Klastera dobojske regije "Poljoklast", organiziran je danas, 19. aprila, na Trgu dr Milana Jelića u Modriči. Učešće je uzelo 30 poljoprivrednih proizvođača dobojske regije. Kako su naveli iz općine, koja je i organizator ove manifestacije, uvezivanje različitih subjekata u oblasti poljoprivrede, unapređenje i proširivanje postojeće proizvodnje i prerade, bolje pozicioniranje na tržištu te ruralni razvoj, samo su neke prednosti klastera.

U okviru njega se pored poljoprivrednih proizvođača, uvezuju i otkupljivači, naučno-istraživačke institucije, ministarstava, fakulteti, lokalne zajednice, a sve s ciljem da se unaprijedi poljoprivredna proizvodnja na ovdašnjim prostorima.

"Cilj današnjeg sajma je naše male proizvođače i njihove proizvode predstaviti tržištu. Prošle godine smo uz podršku IFAD projekta i resornog ministarstva osigurali 30 plastenika za modričke poljoprivredne proizvođače, a ta brojka će ove godine biti i veća", istakao je općinski načelnik Jovica Radulović.

"Poljoklast" udružio proizvođače iz jedanaest općina

Opština je u budžetu planirala poticaje za razvoj poljoprivrede i sela u iznosu od 200.000,00KM, a kroz razne projekte nastoji obezbijediti i dodatna sredstva. Zahvaljujući Međunarodnoj organizaciji za razvoj poljoprivrede (IFAD), koja je finansirala provođenje projekta Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima, klasteri su odnedavno zaživjeli i na ovim prostorima.

U okviru tog projekta osnovano je sedam poljoprivrednih klastera u Republici Srpskoj, a jedan od njih je i "Poljoklast", uspostavljen sredinom 2019., koji je okupio i udružio proizvođače iz jedanaest općina s dobojske regije, različitih poljoprivrednih grana.

Proljetna čarolija u banjalučkom parku: Od čuvarkuće do karnevala

"Zajedničkim snagama moramo poljoprivrednim proizvođačima obezbijediti povoljno tržište, mogućnost da se promovišu, ali i sve ono što oni nisu u mogućnosti sami da urade. Kroz klaster 'Poljokslast' uspjeli smo razviti više od 13 biznis planova, te podržali više od 700 proizvođača", rekao je Dragan Vučković, menadžer ovog projekta.

Delegacija je posjetila i PZ "Eko plod", koja je nedavno kroz projekat IFAD dobila hladnjaču od 10 tona, vakuumirku, električni paletar i repro materijal za poljoprivredne proizvođače. Vrijednost projekta je 97.000 KM, od čega se 70% finansiralo kroz IFAD, a 30% je učešće općine. Manifestaciju je svojim nastupom uveličalo KUD "Modriča".


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivredni proizvođači Modriča Sajam Poljoklast IFAD Dragan Vučković Jovica Radulović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.