Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obilježen jubilej
  • 15.09.2023. 10:30
  • Višegrad

Miris meda na najljepšoj pozornici - ćupriji na Drini u Višegradu

Paleta proizvoda bila je raznovrsna, a interes Višegrađana i posjetioca ove poljoprivredne manifestacije veliki.

Foto: Marijana Simanić
  • 57
  • 16
  • 0

Na mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu održan je 15. po redu Sajam meda, pčelinjih proizvoda i opereme u organizaciji pčelarskog Udruženja iz Višegrada. Osim domaćih, izlagali su i proizvođači meda i pčelarske opreme iz gradova Srbije i Crne Gore.

Paleta proizvoda bila je raznovrsna, a interes Višegrađana i posjetioca ove poljoprivredne manifestacije veliki.

Jubilej postojanja

Na jubilej, dvije decenije postojanja višegradskog udruženja, potpisana je i Povelja o bratimljenju sa Udruženjem pčelara iz Užica sa kojima je i ranije postojela izuzetna saradnja, a prije svega prijateljski odnos.

"Bratimljenje predstavlja dosadašnje produbljenje bratskih veza i korijena koji postoje, što predstavlja i ova Povelja koju smo potpisali i verifikovali, a koja u našim srcima postoji još od trenutka naše prve prekogranične saradnje", istakao je Dragan Arsenijević, predsjednik pčelarskog udruženja iz Užica.

Potpisana povelja o bratimljenju višegradskih i užičkih pčelara

Dodao je kako su ova dva udruženja, prije svega prijatelji, komšije i dobre kolege koje razmjenjuju iskustva, znanja i pomažu jedni drugima kada god je to potrebno.

Na sajmu je prikazana velika paleta proizvoda od ove najzdravije namirnice na svijetu i svi pčelari - izlagači su ukazivali na njen značaj u funkcionisanju čovjekovog organizma, te se vodili poslovicom da med treba da se jede kao hrana, a ne samo kao lijek.

"Uspjeli smo, ipak, da sakupimo 25 izlagača iz susjednih gradova i regije,  jer do poslednjeg trenutka nismo mogli da znamo kakav će biti odziv, znajući da je pčelarska godina počela veoma loše zbog velikog broja kišnih dana, tako da je pčelama bilo veoma teško da sakupljaju polen", rekao je Aleksandar Masal, predsjednik Udruženja iz Višegrada i organizator ove sajamske manifestacije.

Izlagači zadovoljni

Na štandovima izlagača našlo se na desetine proizvoda na bazi meda, posebno onih iz oblasti narodne medicine.

Dušica Lukić iz Užica pčelarstvom se bavi porodično. Poznati su po raznim mješavinama na bazi meda, a jedan od najprodavanijih je mješavina meda i čuvarkuće. Ovaj proizvod karakterišu kao veoma zdrav za bolesti ženskih organa tako je jedan od najprodavanijih na njihovom štandu.

Predstavljena široka paleta proizvoda

I porodični pčelinjak Radović iz Sokoca bio je učesnik ove izlagačke ponude.

"Naši pčelinjaci postoje već 40 godina u jednom okruženju četinarske i listopadne šume. Stacioniran je u prirodnom okruženu rijeke Bioštice i na ovakvim manifestacijam se predstavljamo širokom paletom proizvoda", kazala je Slađana Radović koja vodi ovaj porodični biznis.

Pčelar Rade Janković iz Rogatice je još jedan učesnik koji se niz godina uspiješno bavi ovom poljoprivrednom granom.

"Kako se vrijeme od druge polovine juna popravila, tako sam i ja svoj pčelinjak 'preselio' na planinsku pašu, koju su one maksimalno i iskoristile. Prosjek po košnici na planiskoj paži se kretao od 25 - 30 kilograma meda, tako da smo zadovoljni i unosom, ali i tražnjom i prodajom", dodao je Janković.

Povodom jubileja višegradskog udruženja štampan je i bilten, a zaslužnim pojedincima koji su doprinjeli njegovom radu, dodijeljenje su plakete i zahvalnice. Opština Višegrad je bila pokrovitelj i finansijska podrška ove manifestacije koja se održala na mostu Mehmed - paše Sokolovića u gradu na Drini i Rzavu.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Sajam meda i opreme Višegrad Pčele Med kao lijek


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.