• Žene na selu
  • 14.10.2019. 17:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Mini sajam za Međunarodni dan žena na selu

Jedna od četiri zaposlene žene u BiH radi u poljoprivredi. Svojim znanjem i radom dokazale da zaslužuju da zauzimaju najvažnije pozicije.

Foto: Adi Pašalić
  • 44
  • 10
  • 0

Međunarodni dan žena na selu se obilježava 15. oktobra svake godine, a ustanovljen je na inicijativu Generalne skupštien UN-a. Preko 60% stanovništva u Bosni i Hercegovini čini populacija koja živi u selima i lokalnim zajednicama od stotinu do nekoliko hiljada stanovnika. Oslonac razvoja u ovim mjestima je poljoprivreda. Međutim, danas su šanse da će muškarci dobiti zaposlenje u ruralnim zajednicama dvostruko veće nego što ih imaju žene. 

Isključivanjem žena iz ekonomije, isključujemo 50% populacije iz učešća u razvoju, inovacijama, investicijama i proizvodnji. Time ograničavamo i šansu za opći privredni napredak Bosne i Hercegovine. Ipak, postepenim koracima naprijed mijenjamo stanje, navodi farma.bih.

Oko 33% korisnica podrške projekta Sweden/USAID FARMA II su žene. Svojim znanjem, vrijednim radom i upornošću osiguravaju prihode ne samo za svoju porodicu nego i lokalnu zajednicu. Možete pomoći! Podržite žene -poduzetnice, kupujte njihove proizvode, saznajte više o izazovima i potrebama koje imaju u svom radu. Jedna od četiri zaposlene žene u BiH radi u poljoprivredi. Svojim znanjem i radom dokazale da zaslužuju da zauzimaju najvažnije pozicije. One su danas oslonac i pokretač ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede, poručuju u organizaciji Sweden/USAID FARMA II koja tim povodom organizira mini-sajam sa 11 kompanija i zadruga koje rade sa ženama iz ruralnih zajednica. Na mini-sajmu će biti predstavljeni njihovi proizvodi. 

Sajam će se održati u Importanne Centru (prizemlje), Ulica Zmaja od Bosne 7 u Sarajevu, sa početkom u 11 sati. 

Na sajmu će se predstaviti: EcoMedico, Halilović, LjBilje, Organlook, Family S, Kantar Homemade, COD Luna, Elmar, Zlatna kap, Klekovača i Kupres Milch.

Sajam je otvoren za javnost.


Tagovi

Žene na selu Mini sajam Žene poduzetnice Međunarodni dan žena


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Farma II Projekat razvoja mljekrastva u BiH. Biras svaku rijec, kad u publici te slusa prof. dr. Dar... Pročitaj cijelu bilješku »