Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Balkanski festival sira 2017
  • 21.10.2017. 11:00

Među 300 sireva, tri najbolja su iz BiH

Najkvalitetnijim sirevima proglašeni su Zlatni sir Foča, Farmersko blago - Livanjski sir i Kupres Milch.

Foto: farmabih
  • 221
  • 10
  • 0

"USAID/SWEDEN FARMA II projekt pozdravlja sve proizvođače sira iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali na Balkanskom festivalu sira 2017, koji je održan od 14-15. oktobra u Beogradu, te sa velikim zadovoljstvom čestita pobjednicima za najkvalitetniji sir: Zlatni sir Foča, Farmersko blago - Livanjski sir i Kupres Milch", stoji na stranicama projekta FARMA II gdje ističu kako su među više od 300 izloženih sireva, izborom publike ova tri proglašena za najbolje, što samo govori u prilog njihovom kvalitetu i javnom priznanju.

Balkan Cheese Festival 2017 je održan po šesti put, a prisustvo bh. proizvođača je primijećeno na svim prethodnim manifestacijama. Pored nagrađenih, Bosnu i Hercegovinu su predstavili i Nana Kaas iz Prijedora, Mons product iz Teslića i Promilk iz Prozora. Ovo je dodatna potvrda kvaliteta bh. proizvodnje i proizvoda, koji se pridržavaju najvećih međunarodnih standarda.

"Zadovoljstvo nam je da su među više od 100 učesnika, bh. sirevi proglašeni vrhunskim", ističu u USAID/Sweden FARMA II projektu uz čiju podršku se na tom festivalu po prvi put samostalno predstavila zemljoradnička zadruga Promilk iz Prozora, sa svojim Prozorskim sirom.

Srbija - potencijal za distribuciju

Direktor zadruge Ibro Daguda oduševljen je reakcijama posjetilaca festivala u Beogradu i ostvarenom prodajom, ali i potencijalom za dalju distribuciju sira u Srbiji:

"Ovo nam je prvo samostalno predstavljanje na festivalu i već smo ostvarili i kontakte poslovne prirode, te se nadamo skoroj uspostavi prodaje na tržištu Srbije. Reakcije posjetilaca na ukus našeg sira bile su izvanredne i svakako planiramo izlagati ponovo!"

Prema podacima Vanjskotrgovinske / Spoljnotrgovinske komore BiH i analizama USAID/Sweden FARMA II projekta, Srbija je u 2016. godini bila treće najvažnije izvozno tržište za sir iz BiH, sa učešćem od 20% u ukupnom izvozu i vrijednosti izvoza većoj od 1 milion KM. Najvažnije izvozno tržište bila je Hrvatska (32%), zatim Crna Gora (31%), a određene količine izvezli smo i u Makedoniju (9% ukupnog izvoza sira).

Foto: farmabih


Tagovi

Balkanski festival sira 2017 USAID/Sweden FARMA II Ibro Daguda Zlatni sir Foča Farmersko blago-Livanjski sir Kupres Milch


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.