Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upriličena izložba
  • 19.10.2022. 16:30
  • Jajce

Med kraljevskog grada Jajca - šta dokazuje logo?

Na izložbi meda predstavili su se mladi pčelari i profesionalci

Foto: Pčelarstvo Tatarević
  • 84
  • 6
  • 0

U Jajcu je danas upriličena Izložba meda kraljevskog grada na platou iznad Vodopada Plive. Ova izložba rezultat je dvogodišnjeg projekta "Održivo pčelarstvo za marginalizirane porodice i ruralno stanovništvo" kojeg Muslim Aid Association i ova općina realizuju u saradnji s Udruženjem pčelara "Propolis" i "Roj". 

Bila je ovo prilika za upoznavanje lokalnog stanovništva sa pčelarima i prezentaciju proizvoda od meda, te ukazivanje na važnost pčela u prirodi. Na izložbi meda predstavili su se mladi pčelari i profesionalci.

"Općina Jajce će nastaviti i dalje biti uz naše pčelare, s ciljem da se razvijaju, da se broj društava širi i povećava proizvodnja", istakao je načelnik Edin Hozan.

Posjetioci su mogli uživati u mednom doručku, kao i kupiti med pod jedinstvenim logom "Med kraljevskog grada Jajca". Svaki proizvod pod ovim logom posjeduje fizikalno-hemijsku analizu koja dokazuje njegov kvalitet, a ujedno kranjem potrošaču daje i sigurnost prilikom kupovine da se zaista radi o pravom i prirodnom medu, što je ujedno i cilj ovoga projekta.

Suzbijanje voštanog moljca na prirodan način

Ovime je završen projekat vrijedan 130.000 KM. Direktorica Muslim Aid Association Edina Šehić-Salija zahvalila se pčelarima, udruženjima i donatorima na uspješnoj saradnji.

"Ovo je jedan veliki iskorak za pčelarstvo na lokalnom nivou. Do sada je socio-ekonomski osnaženo 11 pčelara kroz donacije start-up opreme, kao i dva pčelarska udruženja kroz donaciju procesnih mašina za proizvodnju satnih osnova kao i punjenje i pakovanje meda što je, potkraj prošle godine, rezultiralo i otvaranjem Pčelarskog centra", kazala je Šehić-Salija.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Med Pčelari Izložba meda Pčelarstvo Edin Hozan Edina Šehić-Salija Muslim Aid Association


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]