Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kestenijada 2017.
  • 17.10.2017. 09:00

Kostajnička kestenijada proslavila 20. rođendan

Miholjsko ljeto, miris pečenog kestena i tradicionalna hrana primamili su mnogobrojne turiste proteklog vikenda u Kostajnicu

Foto: Dragana Midžić
  • 869
  • 52
  • 0

Kestenijada je tradicionalni festival koji se u čast kestena i jeseni održava u Kostajnici sredinom svakog oktobra. Tako je ova turističko-kulturno-privredna manifestacija proteklog vikenda obilježila i 20. godišnjicu svog postojanja. Miholjsko ljeto i miris besplatnog pečenog kestena primamili su mnogobrojne turiste u ovaj mali grad na desnoj obali rijeke Une.

Izlagači suvenira, voća, meda i ostalih domaćih proizvoda iz cijele regije odazvali su se prodajnoj izložbi u gradskom parku. Predstavljanjem raznovrsne ponude poljoprivredni proizvođači imali su izvrsnu priliku da prezentuju svoje proizvode, prošire potražnju i dobiju povratnu informaciju o ukusu i zahtjevima kupaca.

Takmičenje u kuhanju paprikaša

Tokom Kestenijade posjetioci su mogli pogledati etno izložbe ženski ručnih radova i maštovitih jesenjih korpi osnovaca i polaznika "Male pričaone". Lokalni umjetnici izrazili su svoje impresije u romantičnim bojama tokom likovne kolonije. Najmlađi učesnici Kestenijade, prvačići, djeca vrtićke i predškolske dobi, ponosno su prodefilovali centrom grada u unikatnim kreacijama koje samo jesen može da inspiriše.

Stariji učesnici pokazali su njegovanje običaja i tradicije kroz folklorne plesove i ojkaču. Manifestacija je začinjena cjelodnevnim takmičenjem 60 ekipa u kuhanju slasnog paprikaša i degustacijom specijaliteta kostajničkog kraja uz muzičku podršku Dubičkih tamburaša.

Organizator Kestenijade 2017. bila je Turistička organizacija opštine Kostajnica, a pokrovitelji opština Kostajnica i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Foto: Dragana Midžić


Povezana biljna vrsta

Kesten

Kesten

Sinonim: - | Engleski naziv: Chestnut | Latinski naziv: Castanea Mill.

Kesten ili "žir bogova" ima plod koji spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53% čini voda, 2,9 g su bjelančevine, 44 g su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kestanijada Tradicija Festival Kesten Kostajnica Oktobar Turizam Privreda Izlagači Suveniri Voće Med Domaći proizvod


Autorica

Dragana Midžić

Više [+]

Dragana je visoko zvanje diplomiranog novinara stekla na Filozofskom fakultetru u Banjoj Luci. Posjeduje dvije godine radnog iskustva u struci od čega jednu na rukovodećoj poziciji glavnog i odgovornog urednika JP “Centar za sport, turizam, informisanje, kuturu i obrazovanje” Kostajnica.