Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicija
  • 01.07.2024. 16:00

Kosidba na Rajcu od 12. do 14. jula: Ko će skinuti "zlatnu krunu" koscu iz BiH?

Zlatnu kosu do sada je najviše, čak sedam puta, osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

Foto: Kosidba na Rajcu
  • 58
  • 17
  • 0

Jedna od najpoznatijih seoskih manifestacija u susjednoj Srbiji, Kosidba na Rajcu, održat će se od 12. do 14. jula. Tokom tri dana, na planini kod Ljiga, okupit će se vrsni kosači iz regiona, a očekuje se i nekoliko hiljada posjetilaca.

"Ovo nije samo takmičenje, već i prikaz tradicije: od okupljanja kosača, zdravičara, trubača, vodonoša, do kosačkog ručka na travi i kulturno-zabavnog programa", poručuju organizatori.

Nevjerovatan je podatak da je prva kosidba održana još davne 1892. godine. Od 1970. postaje zvanična turistička manifestacija koja se od tada bez prekida održava svake godine na planini Rajac.

"Smotra ima i međunarodni karakter. Do sada su učestvovali kosci iz Francuske, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Norveške. Svake godine dolaze najbolji iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore."

Zlatnu kosu do sada je najviše, čak sedam puta, osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada u BiH.

Obavezna nošnja

Osim najboljeg kosca kome se mjeri brzina, širina, kvalitet i ujednačenost otkosa, bira se i onaj koji je najljepše obučen, pjeva, igra, ima najljepši stas.

"Svi oblače ljetnu seljačku nošnju: radne široke bele pantalone i do koljena dugu bijelu vezenu košulju, preko koje navlače jelek. Opasuju se tkanim šarenim pojasom", poručuju organizatori i dodaju da je prepoznatljiv detalj i slamnati šešir.

Smotra počinje običajem da jedan kosač otkuje kosu onoliko puta koliko je do tada manifestacija održano. Potom, defile učesnika stiže na livade za košenje, a prije takmičenja tradicionalno se priređuje i revijalno košenje trave.

Nakon dva dana kulturno-umjetničkog programa, kosidba se održava se u nedjelju, 14. jula, a okupljanje i prijava učesnika je od 9 sati. Takmičenje počinje u 12.30, a proglašenje pobjednika je planirano za 15.30 sati.


Tagovi

Kosidba na Rajcu Takmičenje kosaca Seoska manifestacija Milorad Sladojević Košenje trave


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".