Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Viteško takmičenje
  • 08.06.2023. 12:00

Kosci, vrijeme je da naoštrite alat - u Kupresu ponovo biraju kosbašu

Takmičenje u košenju trave ručno izrađenom kosom je jedinstven izraz nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
  • 149
  • 38
  • 0

Kupreško polje će početkom narednog mjeseca biti mjesto susreta vrijednih kosaca iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona. Viteško takmičenje u sklopu Dana kosidbe održat će se u nedjelju, 2. jula, a prijave za učešće na ovoj manifestaciji možete slati do kraja ovog mjeseca.

Organizacijski odbor objavio je poziv za učešće takmičara u dvije kategorije - seniora i junior (do 18 godina). Fond nagrada za prva tri mjesta u seniorskoj kategoriji je 4.500 KM, a u konkurenciji juniora 2.000 KM.

Manifestacija privlači hiljade posjetilaca

Narodski, ova tradicionalna manifestacija nosi ime Strljanica i baštini viševjekovni kontinuitet održavanja. Prema nekim izvorima, datira još od 1687. godine. Bilo je to masovno narodno okupljanje, na kojem su se djevojke "zagledale", a majstori su pripremili alat potreban za košenje kako bi ga mogli prodati.

Stolari, kovači i trgovci prodavali su kose, kosilice, klepce, grablje, testere, brusilice, vile i drugo. Kupci su htjeli da isprobaju izložene alate, a proba je prerasla u takmičenje.

Nema kose do "varcarke" - nit' je bilo, nit' će biti, pravi je samo jedna kovačnica

Brzina, širina i urednost otkosa su bili cijenjeni, a i danas se bira najbolji kosac koji biva proglašen je "kosbašom". Manifestacija i dalje privlači hiljade posjetilaca, a zbog mase, atraktivnosti i raznolikosti sadržaja, događaj je pečat početka ljetne turističke sezone u Kupresu i širem području.

Lani su održana i takmičenja u bacanju kamena s ramena, pješačke utrke, skoku u dalj i potezanju konopca. Također, održana je i konjička trka te izložba stoke. Nema sumnje da će i ovogodišnji program obilovati zanimljivim sadržajem. 

Preuzmite obrazac

Takmičenje u košenju trave ručno izrađenom kosom je jedinstven izraz nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima. U decembru 2020. godine Strljanica je stavljena na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Prijave za ovogodišnje takmičenje se vrše na prijavnom obrascu, koji možete preuzeti ispod ovog teksta, a čitko popunjene dostavljaju se na mail: josip.colic@outlook.com ili na WhatApp/Viber na broj 063 609 982 (Josip Čolić) te lično u zgradi Općine Kupres (ured broj 28). Rok za dostavljanje prijave je 30. juni 2023. godine.


Dokumenti


Tagovi

Dani kosidbe Kupreško polje Ručna kosa UNESCO Viteško takmičenje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.