Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SPACE 2020
  • 06.05.2020. 19:00
  • Rennes, Francuska

Koronavirus otkazao i Međunarodni sajam stočarstva SPACE 2020

Otkazan je i Međunarodni sajam stočarstva SPACE 2020 za koji je planirano da će biti održan od 15. do 18. septembra ove godine. Organizatori žele izbjeći nekontrolisane rizike za učesnike.

Foto: Vedran Stapić
  • 103
  • 12
  • 0

Iako su još prije dvadesetak dana organizatori 34. Međunarodnog sajma stočarstva SPACE 2020 optimistično planirali njegovo održavanje, stigla nam je obavijest kako je zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, ovo još jedan u nizu odgođenih događaja. Podsjetimo, SPACE 2020 u gradu Rennes u Francuskoj se trebao održati od 15. do 18. septembra. 

Teško je postići fizičku distancu

"S obzirom na neizvjesnu situaciju i zdravstveno stanje zbog pandemije vjerujemo da je važno donijeti ovakvu odluku i prije nego što smo to zamislili", poručuju organizatori. 

Naime, mjere za sprječavanje razvoja infekcije će se zahtijevati i u septembru, a gotovo je nemoguće poštovati ih na ovakvom sajmu zbog velikog broja ljudi. Bilo bi teško postići fizičko distanciranje na tribinama, u redovima, konferencijskim prostorima, restoranima i prijemima.

Treba podsjetiti da ovaj događaj svake godine okuplja više od 1.400 izlagača od kojih je trećina inostranih što opravdava njegov značajan međunarodni karakter. Posjeti ga više od 100.000 posjetilaca, uključujući više od 14.000 iz 120 različitih zemalja. Jasno je da međunarodni učesnici neće moći učestvovati zbog ograničenja putovanja koja vrijede do daljnjeg.  

Tema prošlogodišnjeg sajma bile su "Nove klimatske prakse i tehnologije", a kako je to izgledalo pogledajte ovdje.

"Izlagači, dobavljači i partneri moraju nekoliko mjeseci unaprijed planirati i finansijski se obvezati, kako bi učestvovali na SPACE-u. S obzirom na neizvjesnu situaciju, smatramo da je važno izbjeći finansijski rizik", poručuju organizatori.

SPACE generiše oko 91 milion eura

SPACE je dugoočekivani događaj za poljoprivredni sektor i daje važan doprinos poljoprivrednoj industriji, što je od vitalne važnosti ne samo francuske poljoprivrede. Današnja fokusiranost na sve veze u lancu snabdjevanja hranom dokaz je važnosti poljoprivrede u privredi svake države svijeta.

SPACE u Rennesu 33. put okupio evropske stočare

Ovaj sajam nudi znatne ekonomske koristi za tu francusku regiju, a kalkulacija ekonomskog uticaja UNIMEV procjenjuje se da generiše oko 91 milion eura lokalnoj privredi. Što direktnih - kao što su organizacija sajma, prihod od prodaje usluga i zakupa prostora, što indirektnih - smještaja, ugostiteljstva i raznih drugih turističkih usluga.

"Potpuno smo svjesni važnosti svih ovih pitanja i posljedica za naše učesnike i partnere, ali prije svega smo vođeni zabrinutošću da se izbjegnu nekontrolisani rizici za sve, stoga smo donijeli ovakvu odluku", stoji u priopćenju za javnost.

Planirano je da će se idući SPACE održati od 14. do 17. septembra 2021. godine u izložbenom centru Rennes u Francuskoj.


Tagovi

SPACE Međunarodni sajam stočarstva Francuska Rennes Pandemija Covid-19


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.