Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvodnevni događaj
  • 14.11.2023. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Kongres o pčelarstvu: Među temama i terapija pčelinjim otrovom

Do sada se za učešće na kongresu prijavilo više od 150 učesnika, a biće prezentirana ukupno 24 rada stručnjaka iz BIH, regiona i svijeta.

Foto: Depositphotos/DarioSz
  • 101
  • 36
  • 0

Osmi Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima s međunarodnim učešćem održat će se predstojećeg vikenda, 18. i 19. novembra, u Sarajevu. Prema najavi organizatora, na ovoj dvodnevnoj manifestaciji će biti obrađene brojne teme, među kojima i terapija pčelinjim otrovom.

Učesnici će imati priliku upoznati se i o tehnikama za otkrivanje patvorenog meda, pesticidima otkrivenim u dodatku za pčele, potencijalnim terapeutskim učinkom pčelinjih derivata, proteinskom gladovanju pčela kao posljedica klimatskih promjena, te marketinškim aspektima standardizacije kvalitete proizvoda na tržištu.

Za kraj prvog dana planirana je i panel sesija o stanju i perspektivama pčelarstva u našoj zemlji i okruženju na kojoj će učešće uzeti predstavnici pčelarskih saveza i organizacija iz BiH i regije.

Drugog dana stručnjaci će govoriti o učinku propolisa, uticaju pčelarstva i apiterapije na razvoj djece, karakterizaciji svježe pčelinje peludi, ulozi senzorskog panela u ocjeni autentičnosti meda, istraživanju o stavovima i primjeni apiterapije za prevenciju i liječenje bolesti, pravnom okviru za obavljanje djelatnosti apiterapije, te novim trendovima u razvoju api turizma i apiterapije.

Koji je značaj osnivanja konzorcijuma pčelara?

U okviru poster prezentacija učesnici će se moći informisati, između ostalog, o temama kao što su promjene u sastavu i svojstvima u medu tokom čuvanja i zagrijavanja, povezanosti medonosne pčele sa prinosom i kvalitetom voća, unapređenju pčelarskog uspjeha kroz izbjegavanje grešaka u tehnologiji, integraciju IOT tehnologije i HACCP principa u pčelarstvu, te ispitivanju kakvoće domaćeg i uvoznog meda.

Do sada se za učešće na kongresu prijavilo više od 150 učesnika, a biće prezentirana ukupno 24 rada stručnjaka iz BIH, regiona i svijeta.


Tagovi

Kongres o pčelarstvu Teme kongresa Pčelari Terapija pčelinjim otrovom Perspektive pčelasrtva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.