Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donja Slatina
  • 07.04.2022. 09:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Šamac

Ko će koga navući - na Slatinsku traktorijadu stiže i Marcin Obałek 

U takmičarskom dijelu traktoristi će imati priliku da učestvuju u nekoliko disciplina – navlačenje traktora, vuča starog traktora, poligonska voženja prikolice

Foto: Arhiva Živana Ilića
  • 434
  • 160
  • 0

Saltinska traktorijada 2022, bit će održana 25. aprila s početkom u 11 sati, u šamačkom selu Donja Slatina. Manifestacija, čiji je pokrovitelj Općina Šamac, održava se u dva dijela – sajamski i takmičarski. Ove godine će, prema trenutnom broju prijavljenih, najnovije poljoprivredne mašine iz svojih ponuda predstaviti pet bh. kompanija. 

Prema riječima Živana Ilića, jednog od organizatora, posjetioci će na izložbenom platou moći vidjeti nove traktore, tanjirače, sijačice i drugu mehanizaciju. U takmičarskom dijelu traktoristi će imati priliku da učestvuju u nekoliko disciplina – navlačenje traktora, vuča starog traktora, poligonska voženja prikolice, a spreman je i poligon za djecu - najmlađi učesnici će u pokazivanju vještina koristiti traktor kosačicu.

Dolazak najavio i Marcin Obałek 

"Prošle godine smo za djecu premili traktor na pedale, ove je to kosačica kako bi se i oni zabavili. A oni stariji će se dokazivati u snazi, iskustvu i snalažljivosti. Od ove godine i u vučenju traktora IMT 539 užetom  – trojica će da vuku, a jedan da upravlja", kaže Ilić.

Navlačenje traktora

Najzanimljivija disciplina je navlačenje traktora, gdje se dva vozila iste kategorije jedan nasuprot drugog, zakače za čvrstu vezu i odmjeravaju snagu. 

"Tu takmičari pokažu ko je spremniji i spretniji, koriste se raznim trikovima – naspu vodu u gume pa onda on bude teži od drugog ili dodaju tegove", navodi Ilić, naglasivši da nagrade će nagrade osigurati sponzori. 

Traktorom stiže i Poljak 

Na traktorijadu u Donjoj Slatini stiže i Marcin Obałek, Poljak koji svojim traktorom obilazi svijet. Već je bio u Južnoj Americi i Australiji, a kako je trenutno u pohodu po Evropi, najavio je i dolazak u BiH. Poznati traktorista ujedno obavlja i humanu misiju, putujući svijetom prikuplja pomoć za Ukrajinu, čiju je zastavu istakao na svom vozilu.

Prve godine je manifestaciju u šamačkom selu, posjetilo oko 1.000 ljudi, a na ovogodišnjoj trećoj po redu traktorijadi očekuju dosta više posjetilaca. Seoski događaj, koji prerasta u ozbiljno takmičenje, otvara svojim programom lokalno kulturno-umjetničko društvo, a domaćice će za sve posjetioce pripremiti besplatan obrok, iz tradicionalne kuhinje.

Traktor-roštilj posebna atrakcija 

Još jedna od atrakcija je traktor-roštilj koji na kojem će se i ove godine spremati slani specijaliteti. Ulaz za posjetioce je 3 KM, dok je za traktoriste i djecu besplatan.


Fotoprilog


Tagovi

Traktorijada Donja Slatina Slatinska traktorijda Bosanski Šamac Živan Ilić Marcin Obałek