Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 01.06.2016. 10:00

Klima se mijenja, dokazuju to suše i poplave

Na radnom sastanku članova Bernske konvencije o zaštiti flore i faune koji se održava u Mostaru, fokus je stavljen na posljedice klimatskih promjena na biološku raznolikost.

Foto: duallogic/Bigstockphoto
  • 173
  • 8
  • 0

S posljedicama klimatskih promjena suoćen je cijeli svijet, samim tim i Bosna i Hercegovina, i bit će potreban koordiniran pristup kako bi se posljedice smanjile na najmanju moguću mjeru, istaknuto je na sastanku svjetskih eksperata o klimatskim promjenama koji je jučer započeo u Mostaru.

Suše i poplave posljedice su promjena

Kako prenosi dnevni-list.ba, na radnom sastanku članova Bernske konvencije o zaštiti flore i faune, fokus je stavljen na posljedice klimatskih promjena na biološku raznolikost. Suše i poplave u BiH od prije dvije godine, kazala je predstavnica BiH Mirjana Milićević, zoran su primjer posljedica koje mogu izazvati klimatske promjene.

"Vlade se moraju ozbiljno pozabaviti ovim fenomenom i moraju promijeniti svoje politike kako bi zaštitile životinjski i biljni svijet na Zemlji", kazao je voditelj Odjela Vijeća Evrope za bioraznolikost Eladio Fernandez-Galiano.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo naglasila je kako klimatske promjene pogađaju sve segmente života, kao što su poljoprivreda, vodoprivreda, šumarstvo, ali i zdravlje ljudi, stoga je potrebno prilagoditi se novim životnim okolnostima.

Također, kada BiH dobije kandidatski status za ulazak u EU, okoliš, klimatske promjene i biodiverzitet predstavljat će jedno od najznačajnijih područja. U pripremi je, dodaje ministrica, strateški dokument o razvoju energetskog sektora u Federaciji BiH te kako će se u procesu njegovog usvajanja velika pozornosti morati dati zaštiti okoliša.

Foto: duallogic/Bigstockphoto


Tagovi

Klimatske promjene Mostar Vijeće Evrope Zaštita flore i faune Bernska konvencija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.