Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Noćnjak 2023
 • 03.04.2023. 16:30

Hercegovci donijeli šest zlatnih medalja sa Noćnjaka

Održano je jubilarno, 25. izdanje najvećeg ovdašnjeg okupljanja maslinara, Noćnjak. Među njima su se i ovaj put našli i maslinari iz Bosne i Hercegovine

Foto: Maja Celing Celić
 • 64
 • 4
 • 0

Spomen maslina ove je godine u sklopu Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak, zasađena u Tučepima gdje je održano jubilarno, 25. izdanje najvećeg domaćeg okupljanja maslinara. Među njima su se i ovaj put našli i maslinari iz Bosne i Hercegovine, koji su kući ponijeli šest zlatnih medalja.

Noćnjak 2023., održan je od 30. marta do 2. aprila u hotelu Bluesun hotel Alga, dodijeljeno je devet ličnih  i kolektivnih priznanja onima koji su ih zaslužili svojim načinom življenja i postignućima. Proizvođači su se natjecali u kategorijama otvorena maslinova ulja, pakovine maslinovog ulja i proizvodi od masline.

Bovan d.o.o. šampion za kvalitetu pakovina

Šampion za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja je Bovan d.o.o. iz Nadina, za ekstra djevičansko maslino ulje "Mati" sljubljenih sorti. 

Bovan je šampion

Šampion za izgled pakovine maslinovog ulja je OPG Radoslav Županović iz Kruševa. Priznanje za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje dodijeljeno je OPG Olea Istra iz Funtane, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte leccino.  Priznanje za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje dobila je Domen Drufovka iz Podsabotina, Slovenije, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti.

Dodijeljeno je i 79 zlatnih, 15 srebrnih te četiri bronzane medalje.

Šampion otvorenih ulja Daniela Damić

U konkurenciji 228 otvorenih ulja, koliko ih je ukupno pristiglo, šampionsko je ekstra djevičansko ulje sljubljenih sorti Daniele Damić iz Rogotina.

Podijeljeno je čak 132 zlatnih medalja

Priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje dobio je autor Agrokluba, Nedjeljko Jusup iz Zadra, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti. Za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje priznanje je dobila Milena Beus iz Makarske, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte oblica. Priznanje za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo ulje dodijeljeno je Maestral Hotels and Casinos d.o.o. iz Budve u Crnoj Gori, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte žutica Za najbolje ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje priznanje je uručeno OPG Josip Kulaš iz Polače.

Šest bh. zlata

Na ovogodišnjem Noćnjaku podijeljeno je čak 132 zlatnih, 52 srebrnih i osam bronzanih medalja. Iz BiH, odnosno Hercegovine, zlatnom medaljom nagrađeno je šest proizvođača.

U kategoriji otvorenih maslinovih ulja:

 • Murić d.o.o., Ljubuški, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti
 • Miroslav Rupčić SD RUPČIĆ, Hardomilje, Ljubuški, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti
 • Oliva d.o.o., Čapljina, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti
 • Obiteljski podrum Sušac, Cerno, Ljubuški, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

U kategoriji pakovina maslinovog ulja:

 • Slavko Čule, Mostar, Bosna i Hercegovina, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti
 • OPG Marko Krvavac - Dante Olive Oil, Gabela, Bosna i Hercegovina, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

Nagrade i za proizvode od maslinova ulja 

Priznanje za najbolji prehrambeni proizvod s maslinovim uljem uručeno je Vilma slastice d.o.o. iz Raba, za Hrvatsku u čokoladi s maslinovim uljem. Za najbolji kozmetički proizvod s maslinovim uljem priznanje je dobilo Lisjak d.o.o. iz Kopra, Slovenija, za Olive Garden - Massage Oil Orchid. Priznanje za najbolji proizvod od drva masline dobio je obrt Tatiana iz Raba, za nakit Feta masline. 


Dokumenti


Tagovi

Noćnjak Maslinovo ulje Maslinari Takmičenje Međunarodna manifestacija Tučepi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.